Mainos
Mainos

Virkamiehet haluavat leikkauslistan heti hallitusneuvotteluissa

Valtiovarainministeriön virkamiehet haluavat, että valtion menojen leikkauksista sovitaan jo hallitusneuvotteluissa.

Työryhmä ehdottaa, että leikkaukset tehtäisiin tavoiteltua määrää suurempina. Näin jäisi varaa lisätä joitain menoja vaalikauden aikana, kuten aina käy. Ryhmän tehtävänä oli pohtia budjettikehysjärjestelmän kehittämistä.

- Kokemus osoittaa, että mittavista vähennyksistä päättäminen myöhemmin on erittäin vaikeaa ja tuskallista, selvitti budjettipäällikkö Hannu Mäkinen perjantaina raportin julkistamistilaisuudessa.

Tämä johtuu Mäkisen mukaan siitä, että budjettineuvotteluissa tarmokkaat ministerit puolustavat omaa rooteliaan.

Päätökset menojen lisäyksistä olisi sen sijaan syytä jättää vielä hallitusneuvotteluissa kokonaan tekemättä. Siihen on budjettipäällikön mukaan myöhemmin hyvää aikaa.

Työryhmä haluaisi myös suurimmat liikennehankkeet sovittavaksi hallitusohjelmassa, jotta niille voidaan varata rahoitus. Mäkisen mielestä keskeisten hankkeiden lykkääminen myöhemmäksi on turhaa, koska ne ovat jo tiedossa ja laitettu tärkeysjärjestykseen.

Poliitikoille ei houkutusta

Työryhmän mielestä valtion ylivelkaantuessa ei pidä kuvitella, että liikennehankkeiden rahoitus ratkeaisi uudenlaisin menetelmin. Kynnystä hankkeisiin ei saa alentaa. Mäkisen mukaan mitään todellisia ulkopuolisia rahoituskeinoja infrahankkeisiin ei edes ole. Esimerkiksi työeläkerahastojen käytössä olisi kyse vain valtion velkaantumisesta näille tahoille.

Sen sijaan maksuihin perustuva rahoitus olisi kannatettavampi suunta. Käyttömaksuilla voitaisiin tasata liikenteen kuormitushuippuja, mikä voisi sujuvoittaa maaliikennettä ja vähentää investointitarpeita.

Työryhmä siirtäisi budjettitalouteen tai vähintään kehysjärjestelmän piiriin myös Valtion asuntorahaston ja Maatilatalouden kehittämisrahaston.

Myös valtion osuus Kelan kansaneläkemenoista pitäisi työryhmän mielestä siirtää kehykseen. Tämä on perusteltua, koska kansaneläkemenojen rahoitus ja maksettavat etuudet eivät ole työnantajan Kela-maksun poistamisen jälkeen enää suhdanneherkkiä.

Menoja ei myöskään pitäisi määritellä kehyksen ulkopuolisiksi vain siksi, että niiden arviointi on vaikeaa tai niihin vaikuttaminen käytännössä mahdotonta.

Mäkisen työryhmään kuului virkamiehiä eri ministeriöistä, Suomen Pankista, eduskunnasta ja Valtiontalouden tarkastusvirastosta.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme