Mainos
Mainos

Virkamiesjohto teilaa valtiosihteerijärjestelmän

Ministeriöiden virkamiehet pitävät valtiosihteerijärjestelmää epäselvänä ja tulkinnanvaraisena, kun taas poliittisten valtiosihteerien mielestä systeemi on toimiva.

Ministeriöiden johtavat virkamiehet ja poliittiset valtiosihteerit ovat jyrkästi eri mieltä valtiosihteerijärjestelmän toimivuudesta, Kauppalehti Presso kertoo tänään.

Suurin osa lehden kyselyyn vastanneista kansliapäälliköistä koki, että reilun vuoden voimassa ollut valtiosihteerijärjestelmä on epäselvä ja tulkinnanvarainen. Ylivoimainen enemmistö heistä oli myös sitä mieltä, että järjestelmä on hämärtänyt poliittisen ohjauksen ja lakien puolueettoman valmistelun rajalinjoja.

Valtiosihteerit itse sen sijaan pitävät järjestelmää enimmäkseen selkeänä ja toimivana.

Mielipide-erot käyvät ilmi tiedustelusta, jonka Presso lähetti 22 johtavalle virkamiehelle ja valtiosihteereille. Vastauksia tuli 17.

Presson mukaan vastauksista käy ilmi, että valtiosihteerijärjestelmä on muuttanut rajusti ministeriöiden perinteistä vallankäyttökulttuuria. Erityisesti kansliapäälliköitä korpeaa se, että poliittiset valtiosihteerit ovat tehneet virkamiehille kuuluvaa lainvalmistelutyötä.

Sisäministeri Kari Rajamäki kommentoi kyselyä TV1:n Lauantaiseurassa. Hänen mukaansa valtiosihteerijärjestelmä vahvistaa ministerin johtamista ja toimintakykyä.

- Ainakaan sisäministeriössä ei ole syntynyt mitään hallitsemattomia ongelmia johtavan virkamiehistön ja poliittisessa vastuussa olevan sihteerin työn välillä, Rajamäki vakuutti.

Ministeri uskoi, että valtiosihteerit ovat tulleet jäädäkseen, vaikka jännitteitä on.

- On luonnollista tietysti, että kansliapäällikkö- ja valtiosihteerijärjestelmän välillä on tietysti odotuksellisesti jotakin jännitettä, mutta kyllä kehitys johtaa siihen suuntaan, että ministerin vastuullinen työ ja hallituksen poliittisten tavoitteiden toteuttamiseen tarvitaan edellytyksiä. Valtiosihteerijärjestelmä tukee tätä, Rajamäki sanoi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme