Mainos
Mainos

Virkamiesraportti suomii hallitusta: Hukkasi painopisteet

 Valtioneuvoston kanslian virkamiehet antavat tylyn arvion Jyrki Kataisen (kok.) ja Alexander Stubbin (kok.) hallitusten toiminnasta. 

Vuonna 2011 aloittanut kuuden puolueen hallitus kadotti painopisteet, ja virkamiesten aika meni vähämerkityksisten asioiden valmisteluun.

Kataisen hallitus sai toteutettua 89 prosenttia hallitusohjelmansa 161 strategisesta kirjauksesta. Eniten vaille toteutusta jäi valtiovarainministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön vastuualueiden tavoitteita, kuten kuntauudistus ja sote-uudistus.

Virkamiesraportti arvioi, että hallituksen poliittinen sitoutuminen painopistealueisiin jäi valmisteluprosessissa ohueksi. Hallitusohjelman strateginen suunnitelma toimeenpanosta ei suunnannut eikä ohjannut hallituksen työtä.

Kokoomuksen, SDP:n, vasemmistoliiton, vihreiden, RKP:n ja kristillisdemokraattien muodostaman hallituksen eli niin sanotun sikspäkin ohjelma purettiin liki tuhanneksi seurattavaksi kohteeksi.

Yritys toteuttaa näin mittava tavoite- ja toimenpidelista on virkamiesten mukaan saattanut viedä voimavaroja keskeisimmiltä uudistuksilta vähämerkityksisten asioiden valmisteluun.

Vaalikauden keskeiset toteutetut politiikkatoimet

Vuoden 2017 työeläkelakiuudistuksesta sopiminen 
– Työmarkkinoiden keskusjärjestöt sopivat syksyllä 2014.
Maltillisen palkkaratkaisun tukeminen 
– Muun muassa vapaan kilometrikorvauksen leikkauksesta luovuttiin.
Perusturvan tasokorotukset 
– Taso jää silti edelleen alle kohtuullisen minimikulutuksen vaatiman tulotason.
Keskeisten ympäristön suojelua edistävien lakien uudistaminen ja ilmastolaki 
– Heikko talouskehitys on nostanut uusiutuvan energian osuutta.
Nuorisotakuu-uudistus 
– Etsivä nuorisotyö laajentunut miltei koko maahan.
Vanhuspalvelulain voimaantulo 
– Vahvistettu kotiin annettavien palvelujen ensisijaisuutta ja laitoshoidon viimesijaisuutta.
Kuntarakennelain voimaantulo 
– 71 prosenttia kunnista ollut mukana kuntajakoselvityksissä.
Harmaan talouden vähentämisohjelman aikaansaamat uudistukset 
– Viranomaisten välinen yhteistyö on lisääntynyt.
Metropolihallinnon edistäminen 
– Lakiluonnos ollut lausuntokierroksella. Hallituksen esitystä ei annettu.

Viime vuoden kesäkuussa aloittaneen Stubbin hallituksen kirjauksista oli helmikuussa toteutunut 73 prosenttia. Stubbin hallitus toteutti Kataisen hallituksen ohjelmaa.

Kolmessa painopistealueessa vesiperä 

Kataisen hallitusohjelmassa oli nimetty kolme painopistealuetta: köyhyyden, eriarvoisuuden ja syrjäytymisen ehkäiseminen, julkisen talouden vakauttaminen sekä kestävän talouskasvun, työllisyyden ja kilpailukyvyn vahvistaminen.

Virkamiesten raportin mukaan sosioekonomiset terveyden ja elämänlaadun erot ovat kuitenkin pysyneet kansainvälisesti verrattuna suurina ja osa väestöstä näyttää syrjäytyneen pysyvästi.

Julkisen talouden vakautta ei ole saavutettu noin kuuden miljardin euron sopeutuksesta huolimatta. Bruttokansantuote ei ole saavuttanut vuoden 2008 huippua, ja kilpailukyvyn heikko taso on arvioitu yhdeksi kansallisesti kiperäksi ongelmaksi, raportti huomauttaa.

Hallituksen rakennepoliittisesta ohjelmasta raportti toteaa, että kuntien tehtäviä ja velvoitteita piti vähentää miljardin euron edestä, mutta aikaan ei saatu kuin 300 miljoonan euron säästöt.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot