Mainos
Mainos

Virkkunen piirtäisi kuntien rajat uusiksi kolmessa vuodessa

Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) tavoittelee Suomen kuntakartan uudistamista vuoden 2015 alkuun mennessä. Eduskunta saa kuntauudistuksen käsiteltäväkseen jo ennen reilun vuoden päästä pidettäviä kuntavaaleja.

Virkkunen sanoi perjantaina aamukahvitilaisuudessaan, että asiantuntijatyöryhmällä on aikaa tämän vuoden loppuun laatia esitys kuntauudistuksen kriteereistä ja toteuttamistavasta.

Kuntaministeri korosti, että myös paikalliselle keskustelulle on annettava tilaa, mutta kuntarakennelaissa on oltava "perälauta".

– Jotta saisimme uudistettua kuntarakenteen, alueen kuntien pitäisi olla yksimielisiä, mutta näin ei aina ole. On merkittävästi kuntia, jotka myös hyötyvät nykyrakenteesta.

– Kuntapäättäjillä luonnollisesti on vastuu ennen kaikkea omasta kunnastaan ja sen pärjäämisestä, sen asukkaiden menestyksestä, mutta valtiovallalla on vastuu Suomesta kokonaisuutena, Virkkunen perusteli.

Hallituksen päättämä kuntarakenneuudistus on saanut kuntapuolen päättäjiä jo takajaloilleen. Kuntaliitossakin pidetään hallituksen aikataulua tiukkana.

– Pikaiset linjaukset ovat joka tapauksessa tervetulleita aidon vuoropuhelun käynnistämiseksi, koska epävarmuus kuntakentällä on lisääntynyt. Uudistuksen toimeenpanolle pitäisi kuitenkin varata riittävästi aikaa. Valtuustokauden alku vuonna 2017 on luonteva ajankohta, sanoi Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma tiedotteessaan.

Keskusta torjuu suurkunnat

Virkkusen mukaan tavoitteena on vahvoihin peruskuntiin pohjautuva elinvoimainen kuntarakenne. Peruskunnat muodostetaan luonnollisista työssäkäyntialueista.

Mitään valmista listaa lakkautettavista kunnista ei Virkkusen mukaan ole. Kuntia yhdistetään ja joissakin tapauksissa ehkä myös jaetaan eri kuntiin.

Edellisen hallituksen kuntaministeri Tapani Tölli (kesk.) vaati perjantaina nykyistä hallitusta perumaan kuntauudistuksen.

– Kuntaministeri Virkkunen itsekin on myöntänyt, ettei tavoite suurkunnista perustu tutkittuun tietoon, vaan se on puhtaasti hallituksen sisällä tehty poliittinen valinta. Mielestäni on vaarallista leikkiä kuntien veronmaksajien rahoilla ja ihmisten lähipalveluilla, Tölli totesi tiedotteessaan.

(MTV3 - STT)

Katso Jussi Kärjen juttu (Seitsemän uutiset 2.9.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme