Mainos
Mainos

Virolaislääkäreille ennätysmäärä oikeuksia Suomessa

Virolaislääkäreiden määrä on kasvanut Suomessa hurjasti. EU-jäsenyys ja parempi palkka houkuttelevat hankkimaan lääkärinoikeudet Suomesta.

Viime vuonna noin 200 virolaista lääkäriä sai oikeuden harjoittaa lääkärinammattia Suomessa. Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen (TEO) mukaan virolaisia lääkäreitä laillistettiin aiemmin noin 30 vuodessa.

Laillistaminen tarkoittaa pysyvien lääkärinoikeuksien myöntämistä. Viron sosiaaliministeriön mukaan jo yhteensä 542 virolaista lääkäriä on hankkinut oikeudet työskennellä Suomessa. TEOn ylitarkastajan Pia Setälän mukaan laillistettujen virolaisten lääkäreiden joukossa on paljon nuoria vastavalmistuneita lääkäreitä ja toisaalta jo pitkään ammatissa toimineita ansioituneita lääkäreitä.

-Vaikka 200 lääkäriä sai oikeudet viime vuonna, luku ei tarkoita, että he kaikki olisivat täällä töissä tai tulisivat tänne, Setälä sanoo.

Suomen lääkäriliiton kansainvälisten asioiden sihteeri Nina Tiainen toteaa, että osa Suomessa työskentelevistä virolaislääkäreistä tekee Suomessa keikkatöitä, mutta asuu pysyvästi Virossa. Osa taas on muuttanut tänne. Moni on työllistynyt Kaakkois-Suomeen, mihin heitä on rekrytoitu aktiivisesti.

Ennen Viron EU-jäsenyyttä virolaiset lääkärit joutuivat odottelemaan lääkärinoikeuksien saamista vuodesta kahteen. Heiltä vaadittiin puolen vuoden harjoitteluaika suomalaisessa sairaalassa, teoriatentti, käytännön koe ja kielikoe.

Katrin Pärgmäe Viron sosiaaliministeriöstä sanoo, että raha on tärkein syy virolaisten lääkärien halulle työskennellä Suomessa. Suomessa palkka lähtee noin 2500 eurosta, Virossa tulot ovat paljon pienemmät. Virossa ongelmaan on herätty, sillä lääkärien kouluttaminen on kallista.

Nina Tiaisen mukaan nuoret virolaiset lääkärit hakeutuvat Suomeen myös siksi, että Suomessa on paremmin saatavilla erikoistumispaikkoja ja erikoislääkäriksi pääsee noin 5-6 vuodessa. Virossa erikoistuminen voi viedä 8-11 vuotta.

Tartosta 90 uutta lääkäriä vuodessa

Yli puolet viime vuonna tehdyistä ulkomaalaisten lääkärinoikeuksien laillistuksista koski virolaisia. Joukossa on myös Tarton yliopistosta valmistuneita suomalaisia lääkäreitä, joita on vuosikurssilla parisenkymmentä. Tarton yliopisto on Viron ainoa yliopisto, missä voi opiskella lääkäriksi. Vuosittain sieltä valmistuu noin 90 lääkäriä.

Suomessa työskentelee yli 30 eri maan kansalaisia lääkäreinä. Ulkomailla koulutuksensa saaneita erikoislääkäreitä laillistettiin kaikkiaan viime vuonna 121, edellisvuonna luku oli 40. Peruskoulutuksen jälkeen rajoitetut oikeudet sai 184 lääkäriä. Vuonna 2003 heitä oli 64. Myös hammaslääkäreiden määrä nousi.

Suomeen lääkärinoikeuksia EU-maista hakevat erityisesti saksalaiset ja ruotsalaiset lääkärit. Setälän mukaan toisaalta myös suomalaiset matkaavat Ruotsiin töihin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme