Mainos
Mainos

Virolaistutkija: Onnettomuuskopterissa oli servovika

Onnettomuuslautakunnan kokouksessa Tallinnassa ovat olleet eilen ja tänään mukana myös helikopterin valmistaneen Sikorsky-yhtiön ja Yhdysvaltain lentoturvallisuudesta vastaavan komitean edustajat.

Tallinnan edustalla elokuussa mereen syöksynyt helikopteri menetti ohjattavuutensa servovian vuoksi. Onnettomuutta tutkivan lautakunnan virolaisen varapuheenjohtajan Tonu Aderin mukaan lopullista turman syytä ei kuitenkaan vieläkään voida varmuudella sanoa, vaikka servovikaa on epäilty onnettomuuden aiheuttajaksi jo kuukausia.

-Nyt uskallamme kuitenkin sanoa, että ohjaustehostimessa ollut vika aiheutti kopterin ohjattavuuden menetyksen. Sitä voidaan verrata autoon, jonka ohjaustehostin rikkoutuu, ja kuljettaja menettää tuntuman ohjaukseen, sanoo Ader.

Lisäksi erillisessä tiedotteessa Ader sanoo, että tutkintakomissio pitää turman syynä ohjaustehostimen valmistus- tai kunnostusvirheestä aiheutunutta hydraulisen tehostimen jumiutumista. Sen vuoksi helikopteri menetti ohjattavuutensa.

Ader uskoo, että onnettomuuslautakunta saa työnsä päätökseen ennen ensi vuoden elokuussa päättyvää määräaikaa. Luultavasti loppuraportti valmistuu kesän aikana.

Onnettomuuslautakunnan kokouksessa Tallinnassa ovat olleet eilen ja tänään mukana myös helikopterin valmistaneen Sikorsky-yhtiön ja Yhdysvaltain lentoturvallisuudesta vastaavan komitean edustajat. He vierailevat Helsingissä huomenna.

Kopterionnettomuutta tutkivan tutkintalautakunnan suomalaisedustaja Hannu Melaranta Onnettomuustutkintakeskuksesta sanoo, että vierailun aikana muun muassa kuullaan asianosaisia sekä todistajia.

-Yleisestikin päivitetään se, missä eri tutkinnan tahot ovat, mitä he ovat saaneet aikaan ja miten jatketaan eteenpäin, kertoo Melaranta.

Suomalaisen Copterlinen Sikorsky S76C+ -helikopteri putosi mereen Tallinnan edustalla 10. elokuuta. Kaikki 12 matkustajaa ja kaksi koneen lentäjää saivat surmansa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme