Mainos

Virosta tuodaan viinaa myyntiin – uskottavat selitykset valttia tullissa

Yhä useampi tuo Virosta viinaa myös kavereilleen ja ottaa välistä palkkion itselleen. Viinan kiikuttaminen veroitta Virosta kaupalliseen käyttöön on aina rikos, oli kyse kuinka pienestä määrästä tahansa.

EU-maista on saanut vuodesta 2004 asti tuoda rajoittamattomia määriä alkoholia omaan käyttöön. Virosta tuodaan autolla kerralla viinaa jopa satoja litroja, eikä kaikki alkoholi suinkaan päädy aina rajan ylittävän henkilön omaan käyttöön.

Tulli arveleekin kaupittelumielessä Virosta tuodun viinan määrän lisääntyneen. Kuinka paljon, siitä tullilla ei ole tarkkaa tietoa.

– Se on lisääntynyt. Osittain sen takia, että ehkä tullillakin on nyt vuosien varrella pikkaisen ollut tämä valvonta pienempää ja sitten joudutaan painottamaan enemmän näihin vakavammin koettuihin huumausaineisiin ja osittain savukkeisiin, tullin rikostorjuntapäällikkö Jarmo Orola kertoo.

Tulli voi puuttua ainoastaan sellaisen alkoholin tuontiin, jonka se uskoo myytävän eteenpäin. Tuliaisiksi ja omaan käyttöön esimerkiksi juhliin viinaa saa tuoda aivan vapaasti.

– Rikosjuttujen tekeminen vaatii hyvää näyttöä, että tuleeko alkoholi kaupalliseen käyttöön, Orola sanoo.

Valvonta on vaikeaa

Tullin on tällä hetkellä erittäin vaikeaa puuttua Virosta tuodun viinan eteenpäin myymiseen.

– Paras paikka puuttua on maahantulopaikalla. Eli silloin puuttua näihin isoihin lasteihin ja koettaa selvittää, mihin ne ovat menossa, tulevatko ne omaan käyttöön vai onko siinä osviittaa, että ne tuotaisiin toiselle tällaiseen kaupalliseen käyttöön ravintolaan tai muuhun. Sitten kun lasti leviää sisämaahan, näytön hankkiminen on monin verroin vaikeampaa. Silloin se jää usein sitten poliisin tehtäväksi, Orola kertoo.

Tullilla ei ole ohjeellisia rajoja, kuinka suuriin viinamääriin sen tulisi puuttua.

– Periaatteessa ei ole mitään määrää. Tulli voi puuttua vaikka siihen viiteen litraan, jos jollakin tavalla tulee selville, että henkilö tuo sen kaupalliseen käyttöön, myy kaverille ja niin poispäin.

Toki suuret viinamäärät herättävät helpommin tullin epäilyt. Kaikki viinalastit arvioidaan tapaus kerrallaan.

– Tullivirkailijat avaavat takaluukun ja näkevät, että siellä on 150 litraa alkoholia ja alkavat sitten puhutella tätä kuljettajaa ja kysellä, että mihin tarkoitukseen nämä ovat.

Selityksen makua?

Usein suuria viinamääriä selitetään tulossa olevilla juhlilla. On 50-vuotisjuhlaa, häitä, ylioppilasjuhlia tai lasten kekkereitä. Tullin tehtävänä on arvioida selitysten todenperäisyyttä.

– Se riippuu sitten siitä, että kuinka uskottavasti tämä henkilö pystyy kertomaan siitä, Orola sanoo.

Juhlaselitys ontuu, jos se toistuu viikosta toiseen. Ei ole uskottavaa, että 60-vuotispäiviä juhlitaan joka viikko.

– Jos huomataan, että samoja henkilöitä käy usein viikkotasolla ja niillä on aina iso lasti alkoholijuomia, niin sitten siihen on helpompi puuttua. Sitten voi laskea vähän, että kuinka paljon sitä nyt normaali ihminen pystyisi käyttämään päivittäin tai viikon aikana.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot