Mainos
Mainos

Viskiharrastus kasvattaa suosiotaan Suomessa - mallasta ei maistella pikkurilli pystyssä

Lahden keskustassa sijaitsevan kellarin seinustan ritilästä puhkuu kosteaa höyryä. Höyry pitää arvokkuutta huokuvat tammitynnyrit tyytyväisinä ja aina välillä tynnyrilautojen välistä haihtuu ilmaan pehmeä maltaan tuoksu. Viskiharrastajat kutsuvat haihtuvaa aromia Enkelten osuudeksi.

– Meillä on kellareissa säilössä tällä hetkellä yli neljäsataa viskitynnyriä. Tynnyrit ovat yksittäisten asiakkaiden omia, ja niitä valvoo tislausmestari, kertoo toimitusjohtaja Anssi Pyysing Teerenpelistä.

Teerenpelin viskitislaamo on yksi Suomen harvoista viskin valmistuspaikoista. Toinen viskiä pienen määrän tuottaneista tislaamoista löytyy Porista, ja Valamossa on ensimmäinen erä kypsymässä.

Tislaamot eivät tuota mallasviskejä turhaan, sillä ainakin Lahdessa eletään viskintuotannossa ennätysvuotta.

– Tänä vuonna olemme valmistaneet 15 000 litraa viskiä, mikä on aika suuri kasvu alkuaikojen muutamaan tuhanteen litraan. Ensi vuonna tavoitteena on valmistaa 30 000 litraa, Pyysing kertoo.

Satoja uusia harrastajia

Helsingin Punavuoressa sijaitsevassa ravintolassa Ahvenessa odottaa uusia maistijaisia makuhermojaan treenaava nelikko.

Porukka kuuluu uuteen Viskin Ystävien Seuraan, johon on liittynyt puolen vuoden sisällä parisataa muutakin jäsentä.

Viskien harrastaminen on kysyttyä myös erilaisissa tapahtumissa ja baareissa.

– Nykyään ympäri Suomea löytyy baareja ja ravintoloita, joista saa monipuolisesti erilaisia viskejä. Ravintolat haluavat tarjota laajempia viskikokemuksia, kertoo puheenjohtaja Jarkko Nikkanen Viskin Ystävien Seurasta.

Tarjoilija kantaa pöytään kahta arvostettua skotlantilaista viskiä, joista toisella on kymmenen- ja toiselle kuudentoista vuoden kokemus tynnyrissä asumisesta.

– Tarkoitus on ensin katsoa väriä, sen jälkeen tuoksua ja sitten makua. Maistamisen jälkeen me keskustelemme näistä aistihavainnoista, kertoo varapuheenjohtaja Veera Salo Viskin Ystävien Seurasta.

Ahvenen pöydässä istuva nelikko asuu Helsingissä, mutta seuraan kuuluu jäseniä myös Pohjois-, Länsi- ja Itä-Suomesta. Viskin harrastamisen suosio on valtakunnallista, minkä vuoksi Alkokin on joutunut kasvattamaan viskivalikoimaansa lähes viidenneksellä.

Pikkurilli alhaalla ilman elitismiä

Tapaamisiin ei kuulemma tarvitse tulla pikkurilli pystyssä hienon viski- ja makusanaston kanssa.

– Kukaan ei voi sanoa toiselle, miltä tietyn viskin pitäisi maistua. Makuaisti on henkilökohtainen kokemus, ja hajuaisti ihmisen aisteista yksi ainoista, joita voi koko ajan kehittää, Nikkanen kertoo.

Parasta viskeissä on harrastajien mukaan se, että pystyy nauttimaan alkoholista ja sen mauista pienellä määrällä.

– Ei tämän tasoisia viskejä pysty suurta määrää kerralla nauttimaan, painottaa Mikko Hietanen ja siemaisee kielen kosteaksi skotlantilaisella Ardbeg kympillä.

Katso Mari Karppisen juttu (Kymmenen uutiset 29.12.2012)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme