Mainos
Mainos

Viskin valmistaminen ei ole hätäisen miehen hommaa

Viski on kasvattanut suosiotaan Suomessa viime vuosina, arvioi Teerenpeli Panimo & Tislaamon viskimestari Jaakko Joki.

Joen mukaan erityisesti mallasviskit ovat kasvattaneet suosiotaan Suomessa. Hän arvioi, että viski on noussut kilpailemaan konjakin kanssa suomalaisten suosiosta.

Mutta kuinka monimutkaista viskin valmistaminen sitten on? Joen mukaan itse valmistusprosessi ei ole kovin monimutkainen.

– Skotlantilaiselta panimolta tuli mies kouluttamaan meitä. Hän sanoi, että opettaa päivässä ihmisen valmistamaan viskiä, Joki sanoo.

Tärkeintä valmistuksessa ovatkin välineet ja tislaajan ammattitaito. Yksi tärkeimmistä valmistusvälineistä on Joen mukaan tynnyri, jossa viski kypsyy. Oikean tynnyrin valinta ei vain ole kovin helppoa.

– Ulkoapäin ei pysty sanomaan, onko tynnyri hyvä, Joki sanoo.

Kypsyminen kestää kauan

Kun viski on tynnyröity, alkaa odottaminen. Sen kypsyminen kestää vähintään kolme vuotta, mutta kansainvälisesti kymmenen vuotta on vakiintunut rajaksi. Silloin viski on Joen mukaan "aikuisiässä".

– Viskin valmistaminen ei ole hätäisen miehen hommaa, hän naurahtaa.

Hätäistä hommaa ei ole myöskään viskin nauttiminen. Joki suosittelee nauttimaan viskin rauhallisessa ympäristössä, esimerkiksi hyvän kirjan kanssa.

Joella on myös vinkki siihen, kannattaako viskiin laittaa jäitä.

– Itse en laittaisi jäitä hyvään viskiin. Vettä kannattaa lisätä vähän. Se avaa viskiä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme