Mainos
Mainos

Vitamiineja raskausmyrkytysten ehkäisyyn

Brittiläisen tutkimuksen mukaan C- ja E-vitamiineilla kyettäisiin ehkäisemään merkittävästi niin sanottuja raskausmyrkytyksiä. Lisätutkimuksia kuitenkin vielä odotetaan. Raskausmyrkytyksellä tarkoitetaan äidin raskausajan kohonnutta verenpainetta. Tauti heikentää istukan verenkiertoa ja johtaa usein ennenaikaiseen synnytykseen, joskus jopa lapsen kuolemaan.

ultraaanikuvaus

Raskausajan kohonnutta verenpainetta, kansankielellä raskausmyrkytystä, sairastaa Suomessa viidestä kymmeneen prosenttia odottavista äideistä, yhteensä noin 5 000 vuosittain. Lopullista syytä tai yksiselitteistä hoitoa ei taudille vielä ole tiedossa. Raskausmyrkytyksessä äidin verisuonet supistuvat ja istukan verenkierto heikkenee. Britanniassa on nyt todettu, että C- ja E-vitamiineilla voisi olla raskausmyrkytystä ehkäisevä vaikutus.

C- ja E-vitamiineilla eli antioksidanteilla on ilmeisesti vähennetty haitallisia hapettumisreaktioita verisuonistossa ja vähennetty taudin esiintyvyyttä. Raskausmyrkytyksen seuraukset voivat olla kohtalokkaita, jos istukan verenkierto loppuu kokonaan. Suomessa vauvoja menehtyy tämän takia vuosittain kymmenkunta. Paras apu raskausmyrkytykseen on ennenaikainen synnytys. Tämä aiheuttaa kuitenkin omat vaaransa. Taudin ennustaminen on mahdotonta, mutta riskiryhmässä ovat esimerkiksi sokeritautia sairastavat, ylipainoiset sekä ensisynnyttäjät. Jotta C- ja E-vitamiinista olisi hyötyä, tulisi hoito aloittaa jo ennen taudin varsinaista puhkeamista.
(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme