Mainos
Mainos

Voi ehkä luultua parempaa kolesteroliarvoille

Keskipitkiä rasvahappoja sisältävät voi ja etenkin kookosrasva saattavat vähentää kolesterin imeytymistä paremmin kuin muun tyyppiset rasvat.

Kookosrasva ja voi saattavat olla aiemmin luultua terveellisempiä kolesteroliarvojen kannalta, ilmenee tuoreesta väitöskirjatutkimuksesta.

Proviisori Anna von Bonsdorff-Nikanderin mukaan keskipitkäketjuiset rasvahapot voivat vähentää kolesterolin imeytymistä tehokkaammin kuin pitkäketjuiset rasvahapot. Ero liittyy imeytymisprosessiin ohutsuolessa.

Keskipitkäketjuisia rasvahappoja on etenkin trooppisissa öljyissä kuten kookosrasvassa. Kotoisista tuotteista niitä on jonkin verran ainakin voissa. Sen sijaan esimerkiksi ruokaöljyn rasvahapoista keskipitkäketjuisia on vain viisi prosenttia.

Lisäksi on olemassa valmisteita, joissa on pelkästään keskipitkäketjuisia rasvahappoja. Valmisteita käyttävät esimerkiksi urheilijat, sillä niistä saa nopeasti energiaa.

Bonsdorff-Nikander korostaa, että tulokset ovat vasta alustavia ja tutkimuksia on syytä jatkaa. Hänestä olisi silti syytä miettiä, kannattaisiko keskipitkäketjuisia rasvahappoja lisätä funktionaalisiin elintarvikkeisiin. Mahdollisia tuotteita olisivat esimerkiksi levitteet, jogurtit, suklaa ja salaatinkastikkeet.

- Ei ole tarkoitus, että keskipitkäketjuisia rasvahappoja pitäisi käyttää hirveästi enemmän, koska ne saattavat aiheuttaa jonkun verran sivuvaikutuksia, tutkija jatkaa.

Kolesterolin imeytymistutkimus on vain pieni osa-alue von Bonsdorff-Nikanderin väitöskirjasta, joka tarkastetaan tänään Helsingin yliopistossa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme