Mainos
Mainos

Voiko omat lääkkeet tulevaisuudessa tulostaa kotona? 3D-printtauksen mahdollisuudet kiinnostavat lääkealaa

Lääkeala on kiinnostunut uusien tekniikoiden mahdollisuuksista lääkkeiden valmistamisessa.

Suomen farmasialiiton puheenjohtaja proviisori Kirsi Kvarnström kertoo Huomenta Suomessa, että muillakin aloilla mielenkiintoa herättänyt 3D-tulostus voi olla tulevaisuuden tekniikka myös lääkkeiden valmistuksessa. Huimimmissa kaavailuissa jokainen voisi tulostaa omat lääkkeensä kotonaan, saaden räätälöidyn lääkeannoksen.

Juuri annoksen hienosäätö on Kvarnströmin mukaan 3D-tulostuksen suuri mahdollisuus lääkealalla. Esimerkiksi lapset tai keskoset tarvitsevat hyvin tarkasti annostellun lääkkeen. 3D-printtauksen kaltaisella menetelmällä lääkeaineen annos voidaan määrätä hyvin tarkasti.

Toinen hyvä puoli on lääkehävikin vähentäminen, sillä lääkettä voi printata lääkeaineesta vain tarpeeseen, eikä esimerkiksi esimerkiksi lääkityksen vaihtamisen jälkeen joudu viskaamaan ylijäämäkuuria roskiin.

Vielä lähiaikoina villeimpiä kaavailuja ei käytössä vielä nähdä. Laadunvarmistus on lääkealalla tärkeää, eikä tekniikka välttämättä sovellu kaikkiin lääkkeisiin. Koska tilojen ja puhtauden on oltava kunnossa, ei tekniikka välttämättä tule ihmisten koteihin asti, mutta ehkä lääkevalmistuksen voisi viedä tehtaista takaisin apteekkeihin.

– Sata vuotta sitten kaikki lääkkeet tehtiin apteekeissa, Kvarnström muistuttaa.

Lääkkeitä valmistetaan jo nyt laajasti sairaala-apteekeissa, joiden tilat ovat säädösten mukaiselle lääkevalmistukselle sopivat.

Lääkkeiden valmistamisen siirtäminen 3D-tulostimiin tavallisiin apteekkeihin tulisi Kvarnströmin mukaan vaatimaan lakimuutoksen. Lääkkeiden valmistus perusapteekeissa on vähentynyt hyvin pieneksi, sillä säädökset valmistustilojen puhtaudesta ja laadunvarmistuksesta ovat hyvin tiukat. Vain muutamassa apteekissa tänä päivänä valmistetaan lääkkeitä. 3D-tulostuksen myötä näitä säädöksiä voisi kuitenkin ehkä muuttaa.

Kvarnström kuitenkin painottaa lähetyksen jälkeisessä puhelihaastattelussa, että lääkkeiden valmistuksessa turvallisuus ja puhtaus ovat erittäin tärkeitä.

Juttua tarkennettu 12.5. kello 8.50: Lääkkeitä valmistetaan nykyäänkin laajasti sairaala-apteekeissa. Sen sijaan apteekeissa valmistusta on vain muutamassa apteekissa, joissa on säädösten mukaiset valmistustilat.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme