Mainos
Mainos

Voiko viranomaisilta kadota, jos haluaa?

Lahden seudulla kadonneen isoisän tapaus on herättänyt kysymyksiä ihmisen vapaaehtoisesta katoamisesta ja siitä, miten ajantasaisia tietoja viranomaisilla kansalaisista on.

Helsingin maistraatista kerrotaan, että väestötietojärjestelmässä Suomen kansalaisesta on muun muassa nimi, henkilötunnus, syntymäpaikka, äidinkieli, kansalaisuus, kotikunta ja osoite.

Kansalainen on velvollinen ilmoittamaan osoitteen ja kotikunnan muuttumisen itse viranomaisille. Sitä ei kuitenkaan pystytä seuraamaan, tekevätkö kaikki tämän ilmoituksen, joten on mahdollista, että henkilön tietoihin jää roikkumaan hyvinkin vanha osoite.

On myös tilanteita, joissa henkilöllä ei ole osoitetta, jolloin merkinnäksi tulee "vailla vakinaista osoitetta". Väestötietojärjestelmään kirjattuna postiosoitteena voi olla poste restante -osoite, mutta asuinosoitteen tulee aina olla asuinhuoneisto.

Monet väestötietojärjestelmän tiedot eivät ole riippuvaisia ihmisen omasta ilmoituksesta. Esimerkiksi seurakunta kirjaa tietoihin kirkkovihkimisen, maistraatti siviilivihkimisen, sairaala lapsen syntymän ja käräjäoikeus avioeron ja adoption.

Sen sijaan maasta pois muuttaneet ulkosuomalaiset ovat velvollisia itse pitämään tietojaan yllä, joten heidän kohdallaan kaikki elämänvaiheet eivät välttämättä ole viranomaisten tiedossa.

Kansaneläkkeen maksu jatkuu katkeamatta

Kelan viestinnästä puolestaan kerrotaan, että tietyissä tapauksissa Kelan etuuksia voi hakea ilman osoitetietoja. Tämä on mahdollista esimerkiksi silloin, jos henkilön osoite on jostain syystä salattu.

Esimerkiksi yömajoissa asuvat tarvitsevat etuuksia varten jonkinlaisen osoitteen, ja täysin asunnottomalla pitää olla poste restante -osoite.

Kela saa kansalaisten osoitetiedot väestörekisterin kautta. Osoitetta kysytään myös etuushakemuksissa ja jos se eroaa väestörekisterin tiedoista, voidaan pyytää lisäselvitystä.

Etuuden maksaminen kateissa olevalle henkilölle vuosikausien ajan ei suurimmaksi osaksi ole mahdollista, sillä eri etuuksissa tehdään vuositarkastuksia. Pysyvästi maksetaan lähinnä vain kansaneläkettä.

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme