Mainos
Mainos

Voimajohdot saattavat häiritä sydämentahdistimia

Voimajohtojen sähkökentät saattavat vaikuttaa sydämentahdistimiin. Tampereen teknillisen yliopiston tekemässä kokeessa paljastui, että tahdistimiin saattaa tulla häiriöitä johtojen välittömässä läheisyydessä.

Mittauksia tehtiin kesällä Kangasalla 400 kilovoltin voimajohtojen alla. Tutkimuksessa oli mukana 29 sydämentahdistinta. Niistä yksi häiriintyi sähkökentästä ja siirtyi suojatilaan, jossa lyöntitiheys on 60 lyöntiä minuutissa. Yksi neljästä tutkitusta rytmihäiriötahdistimesta taas antoi sähköimpulssin häiriintymisen vuoksi.

Ympäristöterveyden professori Leena Korpisen mukaan häiriöitä tuli varsin vähän. Uudet laitteet eivät ilmeisesti häiriinny yhtä helposti kuin vanhat, hän arvioi. Käyttäjät eivät yleensä altistu niin suurille sähkökentille, että vaikutuksia esiintyy. Joissakin ammateissa tahdistimen soveltuvuus työhön on kuitenkin arvioitava erikseen.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme