Mainos
Mainos

Volanen: Katastrofiin reagointi onnistui hyvin

Tällä kertaa tsunamiuhkaan reagoitiin nopeasti sekä Suomessa että Kaukoidässä. Järistyksestä saatiin tieto Suomeen puoli kahdeksalta ja kriisipuhelinta alettiin järjestää puolentoista tunnin kuluttua.

Viranomaisten ja hallituksen toiminta Indonesian eilisen maanjäristyksen johdosta toteutui selvästi joulukuista tsunamikatastrofia nopemmin, toteaa valtiosihteeri Raimo Volanen.

Volasen mukaan ero edellisen suuronnettomuuden hoitoon oli se, että nyt saatiin nopeasti paikkaansapitävää tietoa tapahtuman laadusta ja mittasuhteista.

Volanen korostaa, että organisaatio toimi sinänsä samalla tavalla kuin aikaisemmassa katastrofissa, eikä sen tehokkuudessa ole merkittäviä puutteita. Myös joulukuussa organisaatio toimi tehokkaasti, mutta silloin puutteellisen ja väärän tiedon pohjalta.

- Viime kerrallakin reagoimme hyvin nopeasti, mutta silloin meille kerrottiin väärää tietoa siitä, että suomalaiset olisivat turvassa vielä pitkälti toisen päivän puolelle. Silti viranomaisten toiminta alkoi jo edeltävänä aamuyönä, Volanen sanoo.

Volanen kertoo MTV3:n uutisille, että viimeksi tiedonkulkua haittasi vuorokaudenaika.

- Toisena joulupäivänä sekä toimittajat että viranomaiset Aasiassa olivat nukkumassa, ja me yritimme saada tietoa, mutta me emme saaneet sitä. Nyt sekä viranomaiset että toimittajat olivat hereillä ja tieto tuli välittömästi.

Tieto tsunamin vaarasta saatiin maanantaina hyvin varhaisessa vaiheessa sekä seismologisilta tutkimuslaitoksilta että kansainvälisistä uutislähteistä.

- Itse sain tiedon Suomen merentutkimuslaitoksesta iltakahdeksalta, ja samaan aikaan operatiiviset viranomaisetkin käynnistivät toimintansa.

Kriisipuhelinkin avattiin ripeästi

Valtioneuvoston valmiuspäälliköt kokoontuivat iltakymmeneltä ja samaan aikaan avautui ulkoministeriön kriisipuhelin. Soittoja illan ja yön aikana ehti tulla noin 250. Reagointi on siis tällä kertaa ollut selvästi nopeampaa kuin joulukuussa, jolloin tuhannet soittajat jonottivat turhaan tukkeutuneisiin linjoihin.

Samalla niin Suomen kuin Kaukoidänkin viranomaiset ovat saaneet tilaisuuden osoittaa toimintakykynsä kritiikkiryöpyn jälkeen.

- Toisena joulupäivänä sekä toimittajat että viranomaiset Aasiassa olivat nukkumassa, ja me yritimme saada tietoa, mutta me emme saaneet sitä. Nyt sekä viranomaiset että toimittajat olivat hereillä ja tieto tuli välittömästi.

Jälkijäristyksiin on varauduttu

Volasen mukaan viranomaisten organisaatio sinänsä on kunnossa. Parhaillaankin on ollut käynnissä valmiusharjoitus.

Ulkoministeriö, sisäministeriö ja muutkin ministeriöt ovat silti tehostaneet yhteistyötään. Huomiota on kiinnitetty etenkin siihen, kuinka saadaan nopeasti oikea kokonaiskuva tilanteesta. Resursseja on lisätty muun muassa ulkoministeriön puhelinpäivystykseen.

Joulukuun tsunamikatastrofin jälkeen ulkoministeriön oma selvitys löysi kriisivalmiudesta useita puutteita. Kriisin alkaessa ministeriön valmiusryhmää ei oltu nimitetty, eikä sillä ollut työjärjestyksen edellyttämää johtoa. Myös henkilöstöresurssit ja ohjeistus kriisien varalta oli puutteellinen.

Arvostelua sai ulkoministeriön ohella osakseen myös valtioneuvoston kanslia, jonka katsottiin päässeen koordinointityöhönsä liian myöhään.

Presidentti Martti Ahtisaaren johtama tutkintalautakunta tekee laajaa selvitystä edellisen onnettomuuden kokemuksista. Lautakunnan työlle ei ole asetettu aikarajaa.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 29.03.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme