Mainos
Mainos

VR: Varakonekin petti - 60 000 ilman tietoa

Junaliikenteenohjauksen päätietokoneen sekä myös varatietokoneen pettäminen tänä aamuna jätti arviolta 60 000 aamun työmatkaajaa asemille. Matkustajille ei saatu tietoa tarpeeksi ajoissa eikä riittävästi, koska myös asemien tiedotus- ja infojärjestelmä oli kytketty tähän pettäneeseen, kahdennettuun tietokonejärjestelmään. VR ei saanut tiedotukseen tai asemille myöskään riittävästi henkilökuntaansa, koska henkilökuntakin käyttää junia eikä siis päässyt nopeasti töihin.

Junaliikenteenohjauksen tietokonejärjestelmään ja sen varajärjestelmään tuli vika aamulla noin kello 5.30. Järjestelmä saatiin toimimaan ennen kahdeksaa 20 minuutiksi, mutta sitten se uusiutui. Vika pysäytti junaliikenteen koko Etelä-Suomessa Riihimäestä etelään päin ja jätti asemille arviolta 60 000 aamun työmatkailijaa.

Asemille ei saatu paljoakaan tietoa, mistä on kyse, tuleeko se juna vai ei.

- Kuulutusjärjestelmä ja näytöt asemilla ovat osa tätä liikenteenohjauksen tietokonejärjestelmää eli nekään eivät toimineet. Jouduimme antamaan kuulutuksia yksitellen 60 asemalle. Olemme pahoillamme, tiedämme, ettei tietoa ollut tarpeeksi, liikennepäällikkö Mauno Haapala VR Osakeyhtiöstä kertoo.

Vika-aikaan töissä yön minimimiehitys

Kuuluttajia ja muuta henkilökuntaa ei myöskään saatu tarpeeksi ajoissa ja riittävästi Helsingin Linnunlaulussa sijaitsevaan liikenteenohjauskeskukseen, koska myös VR:n henkilökunta käyttää työmatkoihinsa junaa mm. Riihimäeltä Helsinkiin.

- Vian ilmenemisaikaan eli klo 5.30 meillä oli vielä yön miehitys eli minimimiehitys ja saimme tänne Helsinkiin apuvoimia vasta viipeellä. Esimerkiksi yhden työntekijän matka kesti nyt Hyvinkäältä autolla tänne kaksi tuntia, Haapala jatkaa.

Haapalan mukaan VR ei mennä sairaaloiden kaltaiseen järjestelmään, jossa takapäivystäjä asuisi Linnunlaulun lähellä ja olisi hereillä koko ajan, valmiina töihin tarvittaessa.

- Me emme voi määrätä henkilökunnan asuinpaikkaa. Lisäksi tällainen ohjausjärjestelmän kaatuminen moneksi tunniksi on harvinaista. Minä olen nyt tehnyt tätä työtä 9 vuotta ja näin pitkä katkos oli ensimmäinen kerta minun urallani. 15 minuutin katkoksia on ollut aikaisemmin, mutta ei tällaista.

VR:n Haapalan mukaan tietokonevian syytä ei ole sataprosenttisesti löydetty: nyt epäillään häiriötä eri järjestelmien välisessä tiedonsiirrossa. VR:ssa uskotaan kuitenkin, että iltapäivän ja illansuun paluuliikenne saadaan sujumaan normaalisti.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme