Mainos
Mainos

Vrouw Marian aarrelaivan hylky loistokunnossa

Aarrelaiva Vrouw Mariaa etsinyt ryhmä on saanut lopullisen varmistuksen, että eilen löytynyt hylky on Nauvon vesillä syysmyrskyssä 1771 uponnut alus. Hylky on etsintäpartion mukaan erittäin hyvässä kunnossa. Kulttuuriministeri Suvi Lindén on jo nyt luvannut rahoituksen hylyn lisätutkimuksiin.

Kulttuuriministeri Linden sanoo, että kyseessä on kansainvälisesti hyvin merkittävä löytö ja varmasti meidän historian merkittävin hylky.

Tällä hetkellä tutkijoita askarruttaa erityisesti se, mitä hylystä löytyy ja millaisessa kunnossa lasti on. Vrouw Maria kuljetti nimittäin uppoamishetkellään Katariina Suuren Hollannista ostamaa taidelastia. Laivassa oli ainakin kultaa ja hopeaa sekä usean eri taiteilijan maalaamia tauluja.

Lastin säilyminen huolettaa tällä hetkellä eniten. Alus on ollut yli 200 vuotta merivedessä ja esimerkiksi Suomen Merimuseolla ei ole tarkkaa tietoa siitä, miten hyvin mm. maalaukset voivat säilyä. Yli-intendentti Marja Pelanne sanoo kuitenkin, että esimerkiksi St. Michael-nimisestä hylystä, joka upposi 30 vuotta Vrouw Mariaa aikaisemmin on nostettu hyvin säilynyttä posliinia, kulta- ja hopea-esineitä.

Tilanne Vrouw Marian uumenissa selviää aikaisintaan ensi kesänä. Silloin alkavat laivan lastin tutkimukset. Hylky kuuluu Suomen valtiolle ja Museovirastolle ja kulttuuriministeri sanookin, että meidän täytyy nyt vaan järjestellä asioita niin, että riittäviä resursseja hylyn tutkimukseen löytyy. Aivan eri luokan kysymys on mahdollinen hylyn nostaminen.
(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme