Mainos
Mainos

VTT: Autojen tietotekniikka heikentää turvallisuutta

Tuore selvitys paljastaa, että autojen uusi tietotekniikka saattaa heikentää liikenneturvallisuutta.

Navigointijärjestelmä autoissa yleistyy

VTT:n tutkimuksen mukaan uuden tekniikan käyttö autolla ajaessa saattaa aiheuttaa kuljettajalle ongelmia. Tutkimus kertoo, että kahden tehtävän samanaikainen suorittaminen aiheuttaa ongelmia erityisesti yli 65-vuotiaille. Esimerkiksi kuljettajan kyky huomioida jalankulkija suojatiellä heikentyi hänen käyttäessään teknistä laitetta ajon ohessa.

VTT:stä kerrotaan, että tutkimus tehtiin keinotekoisessa tilanteessa eikä sillä selvitetty eri laitteiden vaikutusta ajosuoritukseen. Myöskään laitteiden vaikutuksia eri liikennevälineisiin ei mitattu.

Tutkija Virpi Anttilan mukaan esimerkiksi linja- ja rekka-autoissa tekniset laitteet soveltuvat paremmin ajon aikana käytettäviksi, koska kuljettajat ovat ammattilaisia. Kun laitteet otetaan käyttöön firmatasolla, niiden toimintaan kiinnitetään tarkempaa huomiota kuin henkilöautojen laitteisiin.

Anttilan mukaan aihetta tutkitaan laajasti eri puolilla maailmaa ja VTT on mukana tutkimuksissa. Seuraavaksi tutkijoiden on tarkoitus koostaa ohjeistoa ja suosituksia laitesuunnitteluun. Kansainvälisen tutkimuksen ovat rahoittaneet EU:n komissio sekä Suomen liikenne- ja viestintäministeriö.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme