Mainos
Mainos

VTT: Pelillistäminen auttoi vähentämään sähkönkulutusta

Pelillistäminen vähensi energiankulutusta kotitalouksissa ja kaupunkisuunnittelussa, kertoo Teknologian tutkimuskeskus VTT.

Se oli mukana kehittämässä työkalua, jonka avulla saavutettiin kaupunki- ja aluetasolla noin 15 prosentin säästö energiakustannuksissa ja 30 prosentin vähennys hiilidioksidipäästöissä. Lisäksi suunnittelutyökalu vähensi VTT:n mukaan suunnitteluun menevää aikaa merkittävästi. 

Kuluttajille suunnatun sovelluksen tavoitteena oli vähentää sähkönkulutusta kulutushuippujen aikana. Lähes 80 prosenttia kotitalouksista vähensi sähkönkulutusta, kun sille esiintyi tarvetta, VTT kertoo. 

Sovelluksen avulla kuluttaja voi huippukuorman aikana esimerkiksi vähentää valaistusta tai siirtää pyykinpesun ajankohtaa. Kulutuksen vähentäminen palkitaan jakamalla pisteitä. Kuluttaja voi antaa saamansa pisteet paikalliselle hyväntekeväisyyskohteelle, ja energialaitos maksaa kohteille kerättyjen pisteiden perusteella. 

VTT:n mukaan energiansäästö oli kuluttajalle noin viisi euroa vuodessa. Sovelluksen tavoitteena on siirtää kulutushuipun aikaista kulutusta, ei varsinaisesti pienentää sähkölaskua, VTT huomauttaa. 

Sovellusta testattiin Helsingissä, Nizzassa ja Wienissä. Hanke oli käynnissä vuosina 2014-2017.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme