Mainos

VTV: Alueellistamisen kuluja laskettava tarkemmin

Poliisin tietohallintokeskuksen (PTHK) alueellistaminen Rovaniemelle onnistui. Näin arvioi Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) tarkastuskertomuksessaan, jossa selvitettiin hankkeen vaikutuksia muun muassa toimintoihin, henkilöstöön ja talouteen.

Keskus siirrettiin Helsingistä Rovaniemelle nopealla aikataululla. Siirrosta huhuttiin ensin keskuksen käytävillä. Päätös alueellistamisesta tehtiin lokakuussa 2001, ja muuton takarajaksi asetettiin vuoden 2006 alku.

Helsingin 61 työntekijästä suostui Rovaniemelle muuttamaan vain viisi. VTV:n mukaan keskeisin ongelma syntyikin juuri tästä.

-Hiljainen tieto ja osaaminen eivät siirtyneet. Lisäksi siirtopäätöksen viipyminen aiheutti henkilöstölle epävarmuutta pitkäksi aikaa, sanoo ylitarkastaja Sanna Ollila VTV:stä.

Tarkastuksessa ilmeni, että asiantuntijuuden menetys vaikutti myös keskuksen toimintaan hetkellisesti. Tämä kuitenkin tasoittui nopeasti. Uusille työntekijöille räätälöitiin laaja perehdyttämisohjelma ja heitä koulutettiin. Esimerkiksi poliisi, jota PTHK palvelee, ei ole valittanut toiminnan tasosta.

VTV:n mukaan suuri haaste alueellistamisessa onkin minimoida muuttohaluttomien osaamisen katoaminen. Lisäksi päätöksen viivästyminen ja epävarmuus omasta työpaikasta vaikuttavat kielteisesti henkilökunnan hyvinvointiin, jaksamiseen ja motivaatioon.

Matkakulut ja henkilöstökulut paisuivat

Tietohallintokeskuksen menot ovat kaksinkertaistuneet vuosina 2002-2007 ja henkilöstömenot peräti nelinkertaistuneet. VTV:n mukaan kasvu johtuu ennen kaikkea toiminnan laajentumisesta ja henkilöstömäärän lisääntymisestä. Myös matkakulut ovat suuret, koska yhteistyökumppanit ovat kaukana.

Vaikka Rovaniemellä onkin iloittu sadasta uudesta it-alan työpaikasta, ei keskuksen muutto näytä suurelta numeroissa. Esimerkiksi työllisyyteen sillä on ollut 0,1 prosentin vaikutus.

Tarkastusviraston mielestä alueellistamisen vaikutuksia arvioitaessa tulisi käyttää huomattavasti nykyistä enemmän kvantitatiivista tutkimusta eli laskea seurauksia euroissa.

Laskuihin tulisi ottaa mukaan muuttohaluttomien palkoista ja eläkkeistä koituvat kustannukset. Virasto kiinnittää huomiota myös siihen, että alueellistaminen on ristiriidassa tuottavuusohjelman kanssa, jos valtion palveluksessa olevan henkilöstön lukumäärä kasvaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot