Mainos
Mainos

VTV: Maaseudun tuet tiukempaan syyniin

Valtiontalouden tarkastusviraston mielestä maaseudun kehittämistuille on asetettava selkeät ja nykyistä vaativammat myöntämiskriteerit.

Valtiontalouden tarkastusvirasto on arvioinut EU:n ja kansallisin varoin rahoitettavia paikallisia toimintaryhmiä maaseudun asuin- ja elinympäristön kehittäjinä. Ttarkastusviraston mielestä maaseudun kehittämistuille on asetettava nykyistä tiukemmat myöntämissäännöt.

Viraston mukaan avustetut hankkeet ovat toteutuneet kohtalaisen hyvin, ja osa hankkeiden tavoitteista on jo saavutettu. Kehittämishankkeet ovat olleet pääosin avustusedellytysten mukaisia eli hankkeet ovat olleet pienimuotoisia, ja ne ovat tähdänneet muun muassa maaseudun asukkaiden elämänlaadun kohentamiseen. Viraston suosittelee silti, että ohjelmille asetettuja tavoitteita olisi syytä arvioida uudelleen, koska nykyisellään ne mahdollistavat hyvin erilaisten kehittämishankkeiden tukemisen.

Tuen myöntämisessä pitäisi olla nykyistä kriittisempi. Lisäksi hankkeilla olisi oltava selkeät tavoitteet, ja niiden jatkuvuus tuen päätyttyä tulisi varmistaa, tarkastusvirasto toteaa. Työllistäviä vaikutuksia ja työllistymisen jatkumista hankkeen jälkeen olisi korostettava nykyistä enemmän.

EU tukee Suomen alueellisia tavoiteohjelmia (1 ja 2), alueellista maaseudun kehittämisohjelmaa Almaa sekä neljää ns. yhteisöaloitetta, joista yksi on maaseudun kehittämisohjelma Leader+. Vastaava kansallisin varoin toteutettava ohjelma on nimeltään Pomo+. VTV:n tarkastus kohdistui Leader+ ja Pomo+ -ohjelmiin vuosina 2000-2003.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomen uutiset 28.01.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme