Mainos

VTV: Maatalouden tulotuki vääristää tuotantosuuntien kannattavuutta

Valtiontalouden tarkastusviraston VTV:n mukaan maatalouden tulotuki vääristää maatalouden eri tuotantosuuntien kannattavuutta.

tarkastusviraston tuoreessa raportissa todetaan, että maa- ja metsätalousministeriön tulisi harkita kansallisten tukien uudelleen kohdentamista ja että tukia tulisi perustella paremmin myös valtion talousarviossa.

Vaikka maa- ja metsätalousministeriö onkin pyrkinyt maatalouden tulotuen kohdentamiseen niin, että tuki kohtelisi maatalouden eri alueita ja tuotantosuuntia tasapuolisesti, ei näin ole käynyt. VTV:n mukaan tulotuki on vääristänyt markkinoiden tuottamaa kannattavuusjärjestystä.

Maitotilat olisivat ilman tulotukia kannattavampia kuin sika- ja viljatilat. Ilman tukia sika- ja viljatilallisten saama tuntipalkka ja pääoman tuotto olisivat negatiivisia, mutta maitotiloilla oltaisiin päästy nollatulokseen, VTV:n tarkastuskertomuksessa todetaan. Kokonaisuudessaan maitotiloille tukihyöty on viime vuosina ollut selvästi vähäisempi kuin sika- ja viljatiloille, eikä vuosittaisilla tukimuutoksilla tai maksetun tuen kokonaistasolla ole ollut asiaan juurikaan vaikutusta. Osittain eroja selittää maidontuotannon työvoimavaltaisuus.

VTV korostaa, että kansallisen tuen kohdentamista tulisi harkita uudelleen, jotta tuki kohdentuisi tasapuolisemmin eri tuotantosuunnille. Tähän ei tarvittaisi komission erityislupia, sillä kansallisen pohjoisen tuen maksuvaltuutta ei ole tähänkään mennessä käytetty täysimääräisesti, VTV sanoo. Etelä-Suomen kansallista tukea taas on maksettu niin paljon kuin on voitu. Valtaosa maitotiloista sijoittuu Keski- ja Pohjois-Suomeen, kun taas sika- ja viljatilat sijaitsevat pääosin Etelä-Suomessa.

Perustelut puutteellisia

VTV kummastelee raportissaan myös tulotuen perustelujen tasoa. Valtion talousarvion mukaan tulotuilla pyritään turvaamaan maataloustuotannon kannattavuus ja viljelijäväestön oikeudenmukainen tulotaso muihin väestöryhmiin verrattuna.

Tarkastusraportin mukaan talousarvioesityksessä esitetyt perustelut ovat puutteellisia. Perusteluissa ei kerrota, millä tasolla maatalouden kannattavuus ja viljelijöiden käyttöön jäävät tulot ovat tai millä niiden pitäisi olla.

Maa- ja metsätalousministeriö ei ole halunnut esittää kannattavuusarvioita talousarviossa, sillä kannattavuuden tilastointi on ollut jäljessä nykyhetkestä. VTV:n mielestä talousarvioesitykseen riittäisi vaikka ennakkotieto edellisen vuoden kannattavuusluvuista. Talousarvion epämääräiset arviot tavoitellusta tulotasosta tekevät VTV:n mielestä kokonaisuudessaan tukipolitiikan vaikuttavuuden arvioinnin mahdottomaksi. Tarkastuksen yhteydessä tehdyssä kyselyssä myös kansanedustajat toivoivat tukien perustelujen olevan nykyistä tarkempia. VTV muistuttaa, että
asialla on valtiontaloudellistakin merkitystä, sillä maatalouden tulotukeen käytetään vuosittain 1,8 miljardia euroa, mistä kansallisen tuen osuus on 0,6 miljardia.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot