Mainos
Mainos

VTV: Oikeusministeriö möhli ulosoton uudistuksessa

Oikeusministeriö myöntää, että ulosoton tietojärjestelmän uudistamishankkeessa pettivät sekä budjetti että aikataulu

Oikeusministeriö saa armotonta palautetta ulosoton tietojärjestelmän uudistamisesta. Hanketta ruotinut Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) katsoo, että ministeriö epäonnistui pahemman kerran. VTV:n mukaan vikaan menivät niin suunnittelu kuin toteutuskin.

Äskettäin julkaisemassaan raportissa VTV hämmästelee erityisesti sitä, että hankkeen kustannukset karkasivat ministeriöltä täysin käsistä: loppulasku oli lähes kolminkertainen kustannusarvioon nähden.

Oikeusministeriö ryhtyi sorvaamaan ulosottoon uutta tietojärjestelmää vuonna 1999. VTV:n mielestä koko hanke oli varsinainen murheenkryyni. Kun järjestelmä lopulta tuli käyttöön keväällä 2004 yli vuoden viivästyneenä, se osoittautui keskeneräiseksi. Järjestelmä takkuili niin, että ulosoton tilitykset myöhästelivät useiden viikkojen ajan.

VTV:n tuomio on murskaava. Sen mukaan hanke oli suunniteltu huonosti ja toteutuksen aikataulu oli turhan kireä. Lisäksi puutteita oli itse tietojärjestelmässä. Täysin putkeen eivät menneet myöskään hankkeen ohjaus ja sisäinen valvonta ministeriössä.

Ulosottojohtaja Timo Heikkinen oikeusministeriöstä myöntää, että kritiikki on osin oikeutettua. Hänen mukaansa hankkeen kustannusarvio oli puutteellinen ja aikataulu täysin epärealistinen. Hän selittää kömmähdyksiä sillä, että tietojärjestelmän uusiminen kytkeytyi ulosottolain muuttamiseen.

- Kytkennästä seurasi hankaluuksia, sillä lakiuudistus piti ottaa huomioon tietojärjestelmässä. Tehtävä oli vaikeampi kuin ensin kuviteltiin.

Kaikkinensa hän pitää VTV:n tekstiä hieman liian tiukkana.

- Jos kyse olisi ollut pelkästä tietojärjestelmähankkeesta, nuhteet olisivat ihan perusteltuja. Tähän kuitenkin liittyi lakiuudistus, ja se on raportissa unohdettu.

"Kustannusten ylitys poikkeuksellisen suuri"

Tietojärjestelmän uusiminen maksoi lopulta yli 16 miljoonaa euroa. Alkuperäinen arvio oli huimasti pienempi: reilut kuusi miljoonaa. Ylitarkastaja Jorma Malmi luonnehtii ylitystä poikkeuksellisen suureksi.

- Erikoista tässä on lisätöiden suuri määrä. Alkuperäinen urakka oli niin heikosti suunniteltu, että lisätöiden kustannukset nousivat isommiksi kuin koko suunniteltu urakkahinta.

VTV katsoo, että hanke ei täyttänyt valtionhallinnon tietojärjestelmähankkeille asetettuja vaatimuksia. Viraston mielestä oikeusministeriön sisäisen valvonnan puutteet aiheuttivat varojen käytölle merkittävän riskin. Malmi osoittaa syyttävällä sormella ministeriön ohjausryhmää.

- Heidän olisi pitänyt huolellisemmin paimentaa hanketta. Vaaditaan entistä tarkempaa alustavaa suunnittelua. Yksi konsti on, että tällaiset laajat hankkeet toteutetaan pienissä osissa. Ne pysyvät helpommin hallinnassa.

Malmin neuvoja on alettu jo noudattaa oikeusministeriössä.

- Jos näin suuria hankkeita tulee, niille on varattava aikaa, ja ne pitää pilkkoa palasiksi. Hankkeet on myös dokumentoitava aiempaa tarkemmin, Heikkinen listaa opittuja asioita.

Tietojärjestelmähankkeet yleinen ongelma

Ongelmat tietojärjestelmähankkeissa eivät vaivaa yksin oikeusministeriötä. Malmin mukaan erittäin isoja hankaluuksia on muillakin sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.

- Jostakin syystä suunnitelmat tehdään aika kevyesti. Sitten kun on lähdetty liikkeelle, huomataankin, ettei alkuperäisillä arvioilla pärjätä.

Malmi kertoo samankaltaisia vaikeuksia olevan myös jonkin verran rakennushankkeissa, etenkin saneerauksissa.

- Kustannusarviot ylittyvät monesti niissäkin, mutta hankkeet ovat ylipäätään tietojärjestelmäuudistuksia paremmin hallittavissa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme