Mainos
Mainos

Vuoden kielisammakko ja kielihelmi valittu

Helsingin yliopiston suomen kielen laitos on valinnut vuoden kielisammakon ja kielihelmen. Valinnoillaan suomen kielen tutkijat haluavat kiinnittää huomiota julkisen kielenkäytön luovuuteen.
Vuoden kielisammakko on "vanhusten ruokinta-automaatti", toimittajan lipsahdus, johon kiteytyy vanhusten hoidosta käyty keskustelu. Oikea sana olisi ollut vanhusten ruoka-automaatti. Kone säilyttää ja lämmittää ruuan mutta ei sentään ruoki vanhusta. Raati pitää lipsahdusta paljastavana ajankuvana.

Kielihelmeksi valittiin verbi "vanhemmoida", jota on käyttänyt Sateenkaariperheiden puheenjohtaja Tiia Lampela. Sana kuvaa vanhempana toimimista, sukupuolesta riippumatta.

Toisen sijan sammakkokilvassa nappasi "eTampere-tietoyhteiskuntaohjelma". Kirjoitusasu eTampere on yksi esimerkki muodikkaista ePalvelut-tyyppisistä nimikkeistä. Ne ilmentävät yleistä välinpitämättömyyttä, jolla suomen kielen oikeinkirjoitukseen nykyään suhtaudutaan, sanotaan Helsingin yliopiston suomen kielen laitokselta. Laitoksella ei ihmetellä, että ylioppilaat eivät hallitse kirjoitetun kielen periaatteita, jos yritysmaailma jatkuvasti suoltaa julki nimikkeitä oikeinkirjoituksesta viis veisaten.

Teknologiahuumaa uhkuvat myös monet nykyiset työpaikkailmoitukset, joiden kielenkäyttöä edustaa kunniamaininnan ansainnut, ilmoitustekstistä poimittu "globaalisti skaalautuva informaatioalusta" Kunniamaininnalle sammakkokisassa ylsi lisäksi päätoimittaja Panu Rajalan tulkinnaltaan ilahduttavan avoin lupaus lehden uudesta ilmeestä: "Uusi ilme tuottaa myös uusia kirjoittajia, nuoria ja sukupuoleltaankin trendikkäitä".

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme