Mainos
Mainos

Vuokra-asunnonvälittäjille halutaan pätevyystutkinto

Vuokra-asuntojen ja kiinteistöjen välitystä tutkinut oikeusministeriön työryhmä haluaisi siivota alalta vilpilliset rahastajat. Muun muassa maksullisten palvelunumeroiden käyttö aiotaan estää vuokra-asuntojen välityksessä.

Asuntoesittely

Oikeusministeri Johannes Koskiselle mietintönsä jättänyt työryhmä ehdottaa, että vuokra-asuntojen välitystä saisivat harjoittaa vain lääninhallituksen pitämään rekisteriin merkityt liikkeet. Rekisteröinnin edellytyksenä olisi muun muassa, että välitysliikkeen hoitaja olisi suorittanut ammattipätevyystutkinnon. Hänellä olisi oikeus käyttää asunnonvälittäjän nimikettä ja lyhennettä LVV. Kiinteistönvälitysliikkeiltä vaaditaan jo nykyisin, että vastaavalla hoitajalla on kokeessa osoitettu ammattipätevyys LKV. Vuokrahuoneistojen osalta vaatimus on uusi.

Oikeusministeriön työryhmän tavoitteena on ollut luoda yhtenäiset säännökset kiinteistöjen ja vuokra-asuntojen välitykseen, koska nykyisin kattavia säännöksiä ei ole. Työryhmän mielestä välitysliikkeellä olisi myös oltava riittävä vastuuvakuutus toiminnasta mahdollisesti aiheutuvien vahinkojen korvaamista varten.

Epämääräisin keinoin tai lainvastaisesti toiminut välitysliike voitaisiin saada kuriin joko uhkasakolla tai poistamalla liike kokonaan rekisteristä. Lisäksi työryhmä ehdottaa, että välityspalkkion maksaisi aina toimeksiantaja eli välityspalvelun tilaaja. Välittäjä saisi palkkion vain silloin, kun kauppa tai toimeksianto syntyy.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme