Mainos
Mainos

Vuokra-asuntoja syntyy nyt ennätystahdissa yksityisten sijoittajien rahalla - mutta tahti saattaa hiipua

Yhä useampi uusista asunnoista kasvukeskuksissa päätyy sijoittajille. Rakennusteollisuus RT:n arvion mukaan kerrostalojen uudistuotannosta sijoittajat veivät viime vuonna runsaan kolmanneksen.

Tänä vuonna tahti saattaa hieman hidastua. Näin siksi, että monet viime vuonna aloitetut kohteet valmistuvat vasta tänä vuonna.

– Jos niihin ei löydy yhtä helposti vuokralaisia, kuin on ehkä ajateltu, niin sijoittajien uudet kohteet saatetaan laittaa jäihin, arvioi  Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen.

Huoli ei ole vähäinen, sillä Rakennusteollisuus RT:ssä arvioidaan, että jopa runsas kolmannes kerrostalojen uudistuotannosta on päätynyt sijoittajille.

– Jos nämä sijoittajat vetäytyvät nyt markkinoilta, niin rakentaminen voi taas nopeasti vähentyä. 

– Se olisi myrkkyä koko taloudelle ja koko Suomelle.

Osa isoista asuntosijoittajista hankkii asuntoja ostamalla niitä rakennusyhtiöiltä. Osa rakennuttaa kokonaisia kerrostaloja.

OP-ryhmän asunnoissa kova käyttöaste

Esimerkiksi OP-ryhmän rahastot käynnistivät viime vuonna noin 20 rakennushanketta pääkaupunkiseudulla, yliopistokaupungeissa ja kasvukeskuksissa.

– Usein nämä ovat korttelikokonaisuuksia, joissa rakennusliikkeellä on omaa tuotantoa ja sijoittajat tekevät siihen viereen oman talonsa, kertoo OP-ryhmän salkunhoitaja Antero Tenhunen.

OP-ryhmän rahastojen vuokra-asunnoissa liki kaikissa on asukas. Käyttöaste on Tenhusen mukaan 98,5 prosenttia.

– Vain muutamissa on ollut jonkin verran vapaata kuin ne ovat valmistuneet.

Kahdeksan prosentin tuottotavoitteesta on kuitenkin jo tingitty.

– Yleisesti ottaen tuottotasovaatimukset ovat laskeneet.

– Viime vuoden toteutunut tuotto sijoittajalle oli kulujen jälkeen neljä prosenttia, sanoo Tenhunen.

Ainakin toistaiseksi OP-ryhmän rahastot jatkavat uusien asuntojen rakennuttamista. Tavoitteena on vähintään yli neljän prosentin tuotto.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme