Mainos
Mainos

Vuokra-asuntotilanne pk-seudulla hankala

Heinäkuu täyttää vuokranäytöt pääkaupunkiseudulla. Metropolialueella asuntoa etsivät muiden joukossa iso määrä opiskelijoita.

Ottajia pienille vuokra-asunnoille on paljon, ja se näkyy hinnoissa.

Noin 50 neliön vuokrakaksiota Helsingin Meilahdesta katsastanut Emmi Illi totesi, ettei runsaan 1 000 euron kuukausivuokra ole kohtuuton asunnon kuntoon ja sijaintiin nähden.

– Vuokra on mielestäni kohtuullinen näillä markkinoilla.

Opiskelijoille asunnon löytäminen on nyt kiven alla. Varsinkin opintonsa aloittaville, maakunnista muuttaville opiskelijoille vapaiden markkinoiden vuokrat ovat karanneet ulottumattomiin.

Edulliset opiskelija-asunnot haluttuja

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas painii valtavan hakijatulvan keskellä. Hakemusten määrä on kasvanut viime vuodesta noin tuhannella.

Opiskelijoille asuntoja vuokraava Hoas arvioi, ettei kaikille hakijoille löydy asuntoa lukukauden alkuun mennessä.

– Tässä näkyy yleisen taloustilanteen kehitys. Esimerkiksi 5 - 6 vuotta sitten hakemusten määrä oli huipussaan 4 000 hakemuksen luokkaa. Nyt hakemuksia on 6 800, sanoo asiakkuuspäällikkö Liina Länsiluoto.

Länsiluodon mukaan edulliset opiskelija-asunnot ovat kysyttyjä, koska vapailla markkinoilla vuokrataso on noussut tuntuvasti.

Vuokramarkkinat kuumenevat yhä

Opiskelijoiden, työuraansa aloittelevien ja myös seniorikansalaisten ruuhkauttamat pienten asuntojen vuokramarkkinat kuumenevat edelleen ja hinnat nousevat, ellei valtiovalta aio höllentää vuokra-asuntotuotantoa rampauttavia säännöksiä.

Tätä mieltä ovat suurin vuokravälittäjä Vuokraturva ja asuntosijoitusyhtiöt SATO sekä VVO.

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtajan Timo Metsolan mukaan rakentamista koskevat säännökset ovat aikansa eläneitä ja yksityinen vuokra-asuntotarjonta kärsii siitä.

– Uusia vuokra-asuntoja ei tule merkittävästi lisää pääkaupukiseudulle, jos aiotaan pitää kiinni rakentamisen keskineliömääräsäännöistä. Se johtaa siihen, ettei pieniä asuntoja voida rakentaa riittävästi eli niitä asuntoja, joille on kaikkein kovin kysyntä ja joista sijoittajat ovat kiinnostuneita.

Metsolan mukaan keskineliömäärää koskevasta sääntelystä luopuminen ei kuitenkaan ole näköpiirissä.Suunnitteilla ollut pääomatuloverotuksen kiristäminen voi taas olla vuokramarkkinoille epäsuotuisa.

– Jos sijoittajat eivät saa riittävästi vastinetta sijoituksilleen, siis asunnoille tuottoa, niin he voivat siirtää pääomaansa muualle. Asuntokauppaa se voisi tervehdyttää, kun asuntoja tulisi myyntiin nykyistä enemmän. Vuokramarkkinoita se supistaisi, jolloin hinnat edelleen kohoaisivat, Metsola sanoo.

Kohtuuhintaisten tuotannossa syvempi ongelma

Pääkaupunkiseudun tuetussa vuokra-asuntotuotannossa on isoja ongelmia.

Asuntoministeri Krista Kiuru (sd.) on luvannut puolittaa uusien vuokra-asuntojen korkotukilainojen omavastuuosuuden. Ajatus on, että vuokrat laskevat, kun rakentajan lainakorko laskee.

Sijoittajien mielestä tämä on kuitenkin vain puolet ratkaisusta.

SATO ja VVO ajavatkin voimallisesti korkotuetun asuntokannan luovutussäännöksiin muutosta.

SATOn ja VVOn johtajat kertoivat tänään Kauppalehdessä, että jos korkotuettua vuokrataloa tulee edelleen pitää 40 vuotta vuokrakäytössä ennen myyntiä, torppaa se yksityiset toimijat, rakennuttajat, tehokkaasti pois uusien kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tuotannosta.

Katso Pauli Poutasen juttu (Kymmenen uutiset 27.7.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme