Mainos
Mainos

Vuokrahoitaja tekee usein kahta työtä

Vuokratyö yleistyy myös hoitoalalla.

Tällä haavaa vuokratyötä tekeviä sairaanhoitajia on jo tuhansia ja joukko vain kasvaa. Suuri osa eli 28 prosenttia vuokratyötä tekevistä sairaanhoitajista, tekee sitä vakituisen, täysiaikaisen työnsä lisäksi.

- Työtä tehdään, koska sairaanhoitajan palkka ei riitä etenkään pääkaupunkiseudulla elämiseen, sanoo terveystieteiden maisteri Anu Meriö.

Meriö on selvittänyt, mikä saa sairaanhoitajan vuokraamaan työvoimaansa ja millainen on hyvä vuokratyöpaikka.

Tutkimukseen osallistui 142 hoitajaa, joilla oli keskimäärin työkokemusta 13 vuotta ja vuokratyön kokemusta vuodesta kahteen. Meriö esitteli tuloksia Sairaanhoitajapäivillä Helsingissä.

Viidennes vuokratyötä tekevistä hoitajista on päätoimisia opiskelijoita, joille työn tarjoama joustavuus sopii hyvin. Heille vuokratyö on usein välttämätön toimeentulon keino. He voivat myös testata erilaisia työpaikkoja tulevaisuuttaan varten, sanoo Meriö.

Vain 14 prosentilla vuokrahoitajista ei ollut muuta työsuhdetta. Osa heistä kokee ehkä mieluisana riippumattomuuden ja mahdollisuuden vaikuttaa työvuoroihinsa ja lomiinsa.

Tyypillinen vuokrahoitaja on keski-ikäinen, parisuhteessa elävä nainen, jolla ei ole alaikäisiä lapsia. Hoitaja tekee vuokratyötä 1-4 työvuoroa kuukaudessa, mieluiten viikonloppuisin.

Vuokrahoitaja on myös kriittinen työpaikkaansa kohtaan. Sijainnin lisäksi tärkeänä pidetään työpaikan ilmapiiriä. Hoitaja ei mene takaisin paikkaan, missä osastot ovat ylikuormitettuja tai potilaita ja työntekijöitä kohdellaan huonosti, sanoo Meriö.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme