Mainos
Mainos

Vuokrat nousivat – asuntojen kysyntä yskii yhä

Vuokrat nousivat heinä-syyskuussa 2,6 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna, kertoo Tilastokeskus.

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 2,4 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat 2,5 prosenttia, muualla Suomessa 2,3 prosenttia. Ara-asuntojen vuokrat nousivat koko maassa 2,9 prosenttia. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat 0,6 prosenttia ja Ara-asuntojen vuokrat 0,4 prosenttia.  

Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen laatimasta asuntojen vuokrien neljännesvuositilastosta, joka perustuu työvoimatutkimuksen yhteydessä kerättävään haastatteluaineistoon ja Väestörekisterikeskuksen rakennus- ja huoneistorekisterin tietoihin.  

"Rakentaminen ylikuumentunut"

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola haluaa varoittaa riskeistä, jotka liittyvät tämänhetkiseen asuntorakentamisen tilanteeseen. Hänen mukaansa tilanne on ylikuumentunut.   

– Tällä hetkellä rakennettavat asunnot ovat yksikkö- ja neliöhinnaltaan huomattavan kalliita. Vaikka asunnoista on erityisesti pääkaupunkiseudulla pulaa, ei ole takeita, että näin suurelle vyörylle uusia kalliita asuntoja löytyy yhtä aikaa ostajat. Varsinkin kun lisää on tulossa ennennäkemättömän kovaa tahtia.  

Metsolan mukaan kalliiden ja vastavalmistuneiden vuokra-asuntojen kysyntä yskii jo pahasti.

Hän sanoo, että pula edullisista pienistä vuokra-asunnoista ei auta keskikokoisten, uusien ja kalliiden asuntojen vuokrausta.  
– Niillä on eri kohderyhmät, ja sen tietävät kaikki alalla toimivat. Isommissa asunnoissa vuokranantajat pystyvät tällä hetkellä nostamaan tuntuvasti enää käytännössä vain luottohäiriöisten vuokralaisten vuokria. Syy on raadollinen. He eivät saa mistään toista vuokra-asuntoa, johon voisivat muuttaa ja äänestää siten jaloillaan, Metsola sanoo.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme