Mainos
Mainos

Vuokraturva: Vuokrien jatkuva nousu syö jo palveluja

Asuisiko vuokralla, ostaisiko oman, vai muuttaisiko muutaman kymmenen kilometrin päähän työpaikasta halvemman asunnon perässä? Siinä muutamia kysymyksiä, jotka askarruttavat jatkuvasti enemmän varsinkin pääkaupunkiseudulla asuvia.

Tilastokeskuksen tuore vuokrahintakatsaus kertoo karua kieltään. Vuokrat nousivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 3,1 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Ylivoimaisesti nopeinta nousu oli pääkaupunkiseudulla, missä vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat yli seitsemän prosenttia. Nousu on ollut vauhdikasta myös Tampereella, Oulussa sen sijaan vuokrat ovat laskeneet.

Vuokra-asuntojen välitykseen ja asuntosijoittamiseen keskittyneen Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola pitää vuokrahintojen nousua erittäin huolestuttavana. Suurin syy käsistä karanneisiin vuokriin on Metsolan mukaan se, että pieniä vuokra-asuntoja ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi ja niiden rakentaminen on tehty erittäin hankalaksi.

- Nyt on jo tultu myös siihen, että kaikkien alojen työntekijöillä ei ole enää mahdollisuutta asua pääkaupunkiseudulla, eikä esimerkiksi palvelualoille saada riittävästi työvoimaa.

Kehyskuntiin mars!

Metsolan mukaan maailman kaikissa metropoleissa on yleistä se, että lapsiperheet suuntaavat jossain vaiheessa ulos keskustoista, linnunlaulun perässä kehyskuntiin.

- Suurin ongelma on se, että keskustoissa pienet asunnot loppuvat. Sen vuoksi vuokrat ja asuntojen hinnat nousevat tähtitieteellisen korkeiksi. Niin kauan kuin vuokra-asunnoista on kova pula, vuokrien hinnat voivat jatkaa nousuaan.

Asiantuntijan mielestä pääkaupunkiseudulla voidaan tulla tilanteeseen, jossa vain paremmin toimeentulevat asuvat keskustoissa.

- Tämmöistä vaan hyvin toimeentulevien kaupunkia on hyvin vaikea rakentaa. Vuokra-asumisen pitäisi olla yhteiskunnassa se vaihtoehto, joka antaisi mahdollisuuden kohtuuhintaiseen asumiseen myös pääkaupunkiseudulla.

Metsolan mukaan omistusasuntojen markkinat ja vuokramarkkinat ovat kytköksissä toisiinsa. Kun asuntojen hinnat nousevat, nousevat myös vuokrat.

- Suo siellä, vetelä täällä. Kun omistusasuntojen hinnat ovat korkeita, niin valitettavasti vuokramarkkinoiltakaan ei saa asiaan helpotusta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme