Mainos

Vuokratyöntekijöiden työehdoissa edelleen suuria puutteita

Vuokratyöntekijöillä on usein epäkohtia muun muassa määräaikaisuuden perusteissa, koeajan pituudessa sekä lomapalkan maksussa.

Vuokratyöntekijöiden työehdoissa on edelleen huomattavia puutteita. Uudenmaan työsuojelupiirin mukaan pahimmat epäkohdat työsopimuksissa ovat määräaikaisuuden perusteissa. Lähes kaikista työsopimuksista puuttui merkintä työsuhteen kestosta, ja koeajan kesto oli merkitty usein epäselvästi.

Tämän vuoden aikana Uudenmaan työsuojelupiiri on tarkastanut 46 vuokratyöfirmaa. Niiden palveluksessa on yhteensä noin 12 700 työntekijää, joista suurimmalla osalla eli 11 000 työntekijällä on määräaikainen työsopimus.

Vuokratyö ei peruste määräaikaisuudelle

Määräaikaisuuden perusteeksi oli merkitty joko vuokratyö tai asiakasyrityksen tarve. Vuokratyön tekeminen ei kuitenkaan riitä perusteeksi määräaikaisuudelle. Jos vuokrayritys voi tarjota työntekijälle jatkuvasti työtä, vaikkakin eri yrityksissä, työsuhteen pitää olla toistaiseksi voimassa oleva.

Koeaika oli saatettu merkitä esimerkiksi neljän kuukauden pituiseksi, mutta samassa sopimuksessa sen sanottiin olevan enintään puolet työsuhteen kestosta. Kun työsuhteen kestosta ei olla sovittu, työntekijän on mahdotonta tietää, mikä on koeajan todellinen pituus.

Lomapalkka maksettava loman alkaessa

Tarkastuksilla havaittiin myös, että useat vuokratyönantajat eivät maksa työntekijöille lomapalkkaa vuosiloman alkaessa, vaan se maksetaan jokaisen palkanmaksun yhteydessä lomakorvauksena. Tämä asettaa vuokratyöntekijät epäedulliseen asemaan muihin työntekijöihin verrattuna.

Työnantajan on maksettava vuosilomapalkka työntekijän jäädessä lomalle. Jos lomapalkka maksetaan etukäteen lomakorvauksina, vuosilomaa ei ehkä olekaan varaa pitää. Työnantaja on velvollinen huolehtimaan työntekijän jaksamisesta ja siitä, että työntekijä pitää ansaitsemansa vuosiloman, muistutetaan työsuojelupiiristä.

Vuokratyövoimaa käytetään eniten teollisuudessa, rakentamisessa ja palvelualoilla. Vuokratyöfirmojen tarkastuksia jatketaan myös ensi vuonna.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot