Mainos

Vuonna 2030 syödään vastuullisemmin

Ruuan kulutusta säätelee tulevaisuudessa entistä enemmän ekologisuus ja eettisyys, arvioi ruokailun tulevaisuutta selvittänyt tutkimusryhmä.

Tutkija Anna Kirveennummen mukaan tutkimusryhmän työssä nousi esille neljä erilaista tulevaisuuskuvaa.

- Ensimmäinen on runsauden sarven skenaario. Se kuvaa maailmaa, jossa on paljon mahdollisuuksia ja valintoja, valtavasti uudistuvaa tuotantoa ja ruokaa. Toinen on ekotekojen malli, joka kuvaa maailmaa, jossa on jo tehty jotain sen eteen, ettei ympäristö olisi niin huonossa jamassa kuin runsauden sarven skenaariossa, Kirveennummi kuvailee.

Kolmannessa mallissa niukkuus ja puute ovat pääulottuvuus. Niihin voivat johtaa väestönkasvu ja globaalit ympäristötuhot. Tässä mallissa ruuankulutusta voitaisiin joutua säätelemään lainsäädännöllä.

- Pitää tehdä vaikeita valintoja, mutta toisaalta ruuan arvostus nousee, sanoo Kirveennummi.

Viimeisessä mallissa teknologiset ratkaisut määräävät ruuan tuotantoa. Tutkimusryhmän arvion mukaan ruokaa ei korvata elokuvista tutuilla ravintopillereillä, mutta keinotekoisia ainesosia käytetään todennäköisesti entistä enemmän. Uusi teknologia saattaa tuoda tullessaan myös älykkäitä pakkauksia, jotka osaavat hälyttää tuotteen pilaantumisesta tai kylmäketjun katkeamisesta.

Ruoka-aineista muun muassa perunan ja viljan kulutuksen arvioidaan lisääntyvän. Myös ulkona syöminen näyttäisi olevan yleistymässä.

- Toisaalta erilaiset uusyhteisöllisyyden muodot voivat kukoistaa. Emme tiedä, millainen perhe on vuonna 2030, mutta erilaisten läheisverkostojen merkitys varmaan kasvaa. Tutkimuksessa toivottiin sellaisia tulevaisuuden kuvia, joissa läheiset ihmiset voisivat laittaa yhdessä ruokaa ja nauttia siitä, Kirveennummi kertoo.

Sitä, nouseeko ruuan hinta tulevaisuudessa, Kirveennummi ei mielellään arvioi.

- Todennäköisesti se nousee, jos on pulaa hyvästä ruuasta. Toisaalta itse toivon, että se, mikä nousisi, olisi ruuan arvostus.

- Kuluttajien kannattaa miettiä ja vaatia, mitä saadaan syödä ja millä tavalla, kenelle ruokaa on tarjolla ja miten valmistettuna, Kirveennummi summaa.

Ryhmän arviot ruuasta vuonna 2030 on tarkoitettu keskustelua edistäviksi työkaluiksi, eivätkä ne välttämättä toteudu sellaisenaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot