Mainos
Mainos

Vuorotteluvapaa ei anna voimia työskennellä pidempään

Vuorotteluvapaa ei välttämättä pidennä työntekijän työuraa. Lisäksi vuorotteluvapaan kautta ovat työllistyneet pääasiassa ne, jotka olisivat työllistyneet työmarkkinoilla muutenkin.

Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Esko Salo arvioi, että Suomessa tilanne on samanlainen kuin muualla Euroopassa.

- Näitä järjestelmiä on ollut muuallakin Euroopassa, ja siellä ne ovat sitten lopetettu. Vuorotteluvapaa ei ehkä vastaa sitä, miksi se on alun perin otettu käyttöön, Esko Salo sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo.

Salon mukaan vuorotteluvapaata on käytetty joissakin tapauksissa myös varhaiseläkkeenä: vuorotteluvapaalle on jääty juuri ennen varsinaiselle eläkkeelle siirtymistä.

Työntekijät tyytyväisiä

Työntekijät ovat suhtautuneet vuorotteluvapaaseen hyvin. Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvoksen Raila Kangasperkon mukaan vuorotteluvapaan edut koskettavat niin vuorottelijaa kuin sijaiseksi palkattavaa henkilöä.

- Vuorotteluvapaa on tuonut työntekijöille kaivattua hengähdystaukoa työelämästä. Lisäksi se on tuonut mukanaan oikeita työpaikkoja. Sijaisethan palkataan aivan tavalliseen työsuhteeseen. Ainoa mitä he ovat harmitelleet on se, että työsuhde on määräaikainen, Kangasperko sanoo.

Suurin osa vuorotteluvapaan sijaisista on sellaisia, jotka ovat olleet hyvin lyhyen aikaa työttömänä. Yli 60 prosenttia vuorotteluvapaan sijaiseksi palkatuista henkilöistä on ollut jo aiemmin saman yrityksen palveluksessa. Pitkäaikaistyöttömille vuorotteluvapaa ei ole tuonut työtä.

- Työnantajat eivät ole suostuneet palkkaamaan pitkäaikaistyöttömiä. Hehän saavat päättää itse, kenet valitsevat. Jos työvoimatoimistot määräisivät sijaisen, silloin tuskin kukaan pääsisi vuorotteluvapaalle, Kangasperko sanoo.

Suomessa vuorotteluvapaa on ollut käytössä nyt reilut kymmenen vuotta. Tällä haavaa järjestelmä jatkuu vuoden 2010 loppuun.

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (Vatt) tekee selvitystä vuorotteluvapaan vaikutuksista. Hallitus käyttää tutkimuksen tuloksia päättäessään siitä, mitä vuorotteluvapaan suhteen tehdään.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme