Mainos
Mainos

Vuosaaren satama sai vesioikeuden luvat rakentamiseen

Länsi-Suomen vesioikeus on myöntänyt luvat Vuosaaren satama-alueen rakentamiseen. Sen sijaan Helsingin Satama ja merenkulkulaitos eivät saa aloittaa rakennustöitä ennen kuin päätös saa lainvoiman.

Vesioikeuden päätöksen tekemiseen osallistunut vesioikeusinsinööri Lauri Helenius uskoo, että päätöksestä valitetaan. Vesiylioikeus käsittelee valitukset yleensä kuudessa kuukaudessa, isommissa asioissa päätöstä voidaan joutua odottamaan vuoden verran. Heleniuksen mukaan Vuosaaren sataman rakentaminen ja normaali satamatoiminta voidaan aloittaa, jos vesiylioikeus ei kaada, muuta tai kumoa nyt tehtyä päätöstä.

Työlupia ei myönnetty, koska Vuosaaren sataman rakentaminen on vesioikeuden mukaan niin suuri ja ulottuu niin laajalle, ettei aluetta voida palauttaa entisen veroiseksi, jos oikeuden nyt myöntämät luvat evätään tai muutetaan. Länsi-Suomen vesioikeus on nyt myöntänyt luvat Vuosaaren sataman I vaiheen toteuttamiseen, mikä sisältää alueen ruoppaukset, täytöt, laitureiden ja aallon murtajien rakentamisen. Satama-alueelta ruopattavia massoja saa oikeuden päätöksen mukaan läjittää mereen 4,5 miljoonaa kuutiometriä. Läjityspaikka sijaitsee Itä-Tontusta etelään.

Vuosaaren sataman täyttöä varten voidaan ottaa merihiekkaa merestä Sora- ja Itä-Tontun alueelta kahdeksan miljoonaa kuutiometriä. Lisäksi Länsi-Suomen vesioikeus antoi luvan satamaan johtavan 11 kilometriä pitkän väylän rakentamiseen ja määräsi väylän julkiseksi kulkuväyläksi. Vesioikeus ei antanut lupaa II vaiheen rakennustöihin eli sataman laajentamiseen, koska hakemus sitä varten oli oikeuden mielestä ennenaikainen. Sataman rakentamisesta ja käytöstä aiheutuvat vahingot on arvioitava katselmuksessa vesioikeuden määräyksellä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme