Mainos
Mainos

Vuosi 2000 sotkee asejärjestelmiä

Vuosi 2000 tuo tullessaan ongelmia eri maiden asejärjestelmissä, jotka toimivat tietokoneiden varassa. Vanhimmat tietokoneet eivät tunnista vuotta 2000, sillä koneet ottavat huomioon vuosiluvusta vain kaksi viimeistä numeroa.

Suomen asejärjestelmissä vuosituhannet vaihde ei tuo suuria pulmia, sillä tietokoneen varassa toimivat asejärjestelmämme ovatsuhteellisen uusia.

Sotilasasiantuntijat ympäri maailman ovat huolissaan siitä, mitä tapahtuu vuosituhannnen vaihteessa asejärjestelmille, joiden toiminta on tietojärjestelmien varassa.

Tälläisiä tietojärjestelmiä hyödynnetään puolustusvoimissa ihan läpi kaikkien aselajien. Alkaen erilaisista upotetuista jäejestelmistä, vietintäjärjestelmissä, ohjuksissa ja lentokoneenohjuksiin. Epäilemättä ilmavoimilla on melkoinen osa, onhan Hornetitkin täynnä tietokoneita.

Esimerkiksi USA:ssa on ohjuksia, joiden sisäänrakennettu mikroprosessori talleentaa ohjuksen huoltotietoja. Kun tietokone ei tunnista vuosilukua 2000, se sulkee automaattisesti toimintansa.

Sekä USA:n että Venäjällä:n asejärjestelmät ovat huomattavasti laajemmat kuin Suomen puolustusvoimien. Osa suurvaltojen asejärjestelmistä on myös vanhempia ja uhkakuvat ovat todellisempia.

Monet sotilasasiantuntijat pelkäävät, että vuoden 2000 alussa on tiedossa todellinen vuosituhannen vaihteen pommi.
(MTV3/Sirkka-Liisa Mannerkoski)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme