Mainos

Wahlroos sai aikaan keskustelumylläkän

Suomen talouselämän nokkamiehiin lukeutuva Björn Wahlroos heitti perjantaina ilmaan varsinaisen kuuman perunan toteamalla MTV:n erikoishaastattelussa, että suomalaiset työskentelevät aika vähän suhteessa moniin muihin maihin. Sammon hallituksen puheenjohtaja sai aikaan MTV:n verkkosivuilla keskusteluvyöryn, joka jakautuu kiihkeisiin vastustajiin ja analyyttisiin puolustajiin.

Wahlroosin puhetta kommentoitiin netissä vajaan vuorokauden aikana yli 450 kirjoituksella. Suuri osa keskustelijoista harmittelee sitä, että Wahlroos patistelee töihin, vaikka sitä ei ole läheskään kaikille tarjolla tarpeeksi. Wahlroos laskeskeli, että suomalaiset työskentelevät vain runsaat 1 500 tuntia vuodessa, joka on vähän enemmän kuin ruotsalaiset ja norjalaiset, mutta lähes kolmanneksen vähemmän kuin amerikkalaiset työskentelevät ja vain runsaat puolet siitä mitä Kaukoidässä.

- Jaa-a milläköhän laskukaavalla tuo 1500 tuntia on laskettu. Käsitykseni mukaan normaali duunarin tyopäivä kestää vähintään 8h. Kun otetaan lomat pois, niin saadaan 1800-2000h, laskee nimimerkki "Matema A. Tikko".

- Se on vielä pakko sanoa, että Nalle on tavallaan oikeassa siinä että suomalaiset työskentelevät liian vähän. Mutta mitäs, jos ei venytetä tiettyjen ihmisten päiviä, vaan otetaan työttömiä paikkaamaan se päivän pidennys, ehdottaa puolestaan nimimerkki "Nalle puhuu asiaa".

Nuoret avainasemaan

Työurien pidentämisessä Wahlroos halusi kiinnittää huomiota nuoreen ikäluokkaan. Samaan hengenvetoon hän esitti kysymyksen valtion tuesta opiskelijoille, jos ei ole takuita heidän siirtymisestään suoraan työmarkkinoille. Myös tämä kirvoitti kommentteja puolesta ja vastaan.

- Kerrankin joku julkisesti sanoo asiaa. Hyväntekeväisyys vois jo loppua tässä maassa kaikkien työttömien puolesta ja opiskellijat vois laittaa vähän vauhtia siihen opiskeluun, pamauttaa nimimerkki "Björn".

Kriittisempi näkökulma tulee opiskelijoiden suunnalta.

- Millä ihmeen rahalla nuoret opiskelee, jos ei valtio tue opiskelua? Poistamalla opintotuet palataan takaisin luokkajäörjestelmään, jossa vain "aatelisten", yritysjohtajien ja osakkeenomistajien lapsilla olisi varaa opiskella.

- Suurin osa varmasti siirtyy heti työelämään, jos vain työpaikka löytyy, muistuttaa nimimerkki "ahiahifi"

Mistä verot?

Verotusta Wahlroos kehittäisi työllisyyttä kannustavaksi yritysveroa, pääomaveroa ja marginaaliveroa alentaen. Hänestä veronkorotukset pitäisi kohdistaa kulutukseen.

Verotuksesta puhuminen näyttää olevan nettikeskustelijoille tunteita herättävä asia, joka kiertyy varsinkin työn verotuksen ympärille. Useita tuntuu askarruttavan yhtälö, jonka mukaan pitäisi tehdä enemmän töitä, mutta sitä ei pidetä kovinkaan kannattavana juuri verotuksen takia.

- Suomen verotus ei työntekoon kannusta. Kyllä joku vois tehdä vaikka osa-aikaisena toista duunia, mut jos siitä heti nyhdetään päälle 40% veroa, ei oikein hotsita, toteaa nimimerkki "Suomen verotus".

Vaikka useat keskustelijat tyrmäävätkin Wahlroosin näkemykset ja pitävät niitä käsittämättöminä, nousee kommenteista myös itsekriittisyyttä. Aina asioiden huonoon tolaan ei ole syynä surkea verotus, huono hallitus tai epäpätevä eduskunta. Näin suoraan asian esittää eräs nettikeskustelija:

- Suomalaiset on kyllä aika laiskaa porukkaa. Liian moni käy työpaikalla sen sijaan että kävisi töissä.

Lue ja katso

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot