Mainos
Mainos

Wallander-kirjailija arvostelee Suomen ydinjäteonkaloa: Hirvittävä luola

Ruotsalaiskirjailija Henning Mankell arvostelee blogikirjoituksessaan Suomeen kaavailtua ydinjätteen loppusijoituspaikkaa.

Ihmiskunnan tulevaisuutta pohtivassa kirjoituksessaan Mankell nostaa esiin kysymyksen, millaisen perinnön ihmiskunta jättää tuleville sukupolville kallioperään säilötyllä ydinjätteellä.

Kirjailija muistuttaa, että esimerkiksi mitkään nykyään tuntemamme rakennukset eivät ole yli 10 000 vuotta vanhoja. Ydinjäte voi kuitenkin säilyä luolassaan 100 000 vuotta.

Kirjailija nostaa blogitekstissään esimerkiksi Eurajoelle rakentuvan Onkalon, jonne on tarkoitus loppusijoittaa Olkiluodon ydinvoimalasta syntyvää jätettä.

– On taattu, että jätettä ei vuoda sieltä seuraavien 3 000 sukupolven aikana. Meidän, jotka elämme täällä, pitäisi mieluiten unohtaa, mitä alas kallioperään on säilötty.

Mankell pohtiikin, mitä tapahtuu, jos jäte löydetään sadantuhannen vuoden päästä.

– Kuinka ihmiset tulevaisuudessa ymmärtävät, mitä olemme sijoittaneet siihen luolaan? Ja miksi? He eivät tule puhumaan kieltä, joka millään tavalla muistuttaa sitä, jota puhutaan ja kirjoitetaan tänään. Kuinka voisimme kirjoittaa tai selittää asioita niin, että nämä ihmiset ymmärtäisivät? Ja vaikka he ymmärtäisivätkin, miksi he kunnioittaisivat varoituksiamme? Et voi tuntea tai haistaa ydinsäteilyä.

Kirjailija nostaakin esiin huolensa siitä, että luola täynnä ydinjätettä on ainoa pysyvä jäänne, josta ihmiskunta tulevaisuudessa muistetaan.

– Kukaan ei voi tietää, erehdytäänkö Onkaloa luulemaan tulevaisuudessa pyhäksi kirkoksi, jossa kuolema vaanii.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme