Mainos
Mainos

Walter Isaacson: Steve Jobs

Arvio: Sakari Huovinen

(Otava 2011), 602 s., suom. Jyri Raivio

Steve Jobs oli mies Applen menestyksen takana. Jobs mullisti useita teollisuudenaloja ja vaikutti ihmisten elämään kaikkialla maailmassa. Sairastuttuaan uudelleen syöpään Jobs sai yhdysvaltalaisen toimittajan Walter Isaacsonin kirjoittamaan hänestä eämäkerran. Jobs lupasi vapaat kädet ilman oikeutta nähdä käsikirjoitusta ennen sen julkaisemista.

Vaikka Walter Isaacson kuvaa Jobsia suorasukaisesti, kirja on ihaileva kunnianosoitus Jobsin elämätyölle. Se antaa huutia monimutkaiselle liiketoiminnalle, ylistää yksinkertaisuutta ja ihannoi eleganssia.

Jobsin testamentti ei lupaa seuraajilleen helppoa elämää. Jopa 90-tuntiset työviikot vievät elämästä kaiken muun. Tulosta syntyy, edellyttäen, että kasassa on A-luokan porukka. Byrokratiaa, ylipitkiä palavereita ja powerpoint-roskaa ei pidä sietää. Yksinkertaisuus ja suoraviivaisuus ovat arvoja itsessään.

Näkökulmasta riippuen Jobs oli teknologiajumala ja velho, tinkimätön täydellisyyden tavoittelija, joka sai muut intoutumaan loistaviin työsuorituksiin. Toisen mielestä hän varasti muiden ideat, huijasi rahat, oli epäoikeudenmukainen, kylmä ja häikäilemätön, itseriittoinen eikä antanut kunniaa sille, jolle se olisi kuulunut. Jobs itsekin luokitteli ihmiset kahteen kategoriaan: ihmiset olivat joko fiksuja tai tyhmiä kuin puhelintolpat.

Äärimmäisyyksien ihmisen todellisuuden taju oli erilainen kuin muilla. Siitä kärsivät työtoverit ja läheiset. Jobs kulki valtavirtaa vastaan, viimeiseen asti. Kirja kiehtoo, koska se kertoo sekä valtavista että mikroskooppisen pienistä asioista.

Elämäkerta perustuu kymmeniin haastatteluihin ja lehtiartikkeleihin. Tämä näkyy. Toimittajan kirjoittamana se sisältää paljon yksityiskohtaisia, epäolennaisiakin selostuksia henkilöistä, jotka olivat mukana tuotekehityksessä. Analyysia kirjassa on kovin vähän. Teos ei sovi johtamisenkaan oppikirjaksi, mutta kylläkin psykologian opiskelijoille oheislukemiseksi tyypillisestä narsistisesta persoonasta. Niitähän bisneksessä riittää. Suomentajana Jyri Raivio on tehnyt oivallista ja helppolukuista jälkeä.

Jobsin elämässä on yritysmaailmassa työskentelevälle tuttuja tilanteita. Ei siis tarvitse olla Mac-friikki samastuakseen Jobsiin ja tunteakseen sitä kautta ainakin osa tarinasta omaksi. Kirja saa siten lopullisen muotonsa vasta lukijan mielessä, omien kokemusten kautta. Se yllyttää unelmoimaan ja näkemään omassakin työssä laajemman kontekstin ja merkityksen.

Steve Jobsin elämäkerta sopii suomalaisille, insinöörikansalle, joka on suoraviivainen, jolla on ohut historia, joka on joutunut vaikeissa paikoissa keksimään uutta, joka ei kumartele herroja ja ymmärtää taidetta, ainakin vähän.

Valtiotieteilijä, oikeustieteen tohtori. Huovinen on toiminut vanhempana tutkijana Helsingin yliopiston Kansainvälisen talousoikeuden instituutissa. Aiemman uransa hän on tehnyt yritysviestinnän konsultoinnin parissa. Huovinen seuraa maailman ja lähiympäristön ilmiöitä, ja pohtii kriittisesti, mitä mailmassa todella tapahtuu.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme