Mainos
Mainos

Walter Isaacson: Steve Jobs

Suomentanut Jyri Raivio

(Otava)

Mies joka muutti maailman. Näin kirjakaupassa markkinoidaan syksyllä menehtyneen yhdysvaltalaisen Apple-yhtiön perustajan Steve Jobsin elämäkertaa. Väite on kova, mutta se ei kovasti poikkea todellisuudesta: Jobs vaikutti miljoonien ihmisten jokapäiväiseen elämään niin tietokoneiden, animaatioelokuvien, musiikin jakelun kuin digitaalisen kustantamisenkin osalta.

Kirjailija Walter Isaacson sai Jobsilta erikoislaatuisen pyynnön vuonna 2004: yksityiselämäänsä siihen asti visusti varjellut teknoikoni halusi itsestään tehtävän virallisen elämäkerran. Vähän aikaisemmin Jobs oli saanut tietää sairastavansa haimasyöpää. Jobsin mukaan hänestä jäisi elämään vain vääristyneitä tarinoita, mikäli joku ei kirjaisi tapahtumien kulkua kansien väliin. Jobs halusi myös tehdä lapsilleen selväksi, miksi hän oli toiminut kuten oli tehnyt heidän ollessaan pieniä.

Isaacson oli edellisenä vuonna julkaissut elämäkerran Benjamin Franklinista. Jobs tunsi Isaacsonin jo 1990-luvulta tämän Time-lehden päätoimittajan ajoilta. Isaacson kertoo saaneensa kirjan tekoon vapaat kädet. Jobs oli kannustanut häntä haastattelemaan vihamiehiäänkin, jotta tapahtumat tulivat paremmin selvitettyä. Muilta osin kontrollifriikiksi paljastuva Jobs ei kirjan tekstisisältöön puuttunut.

Kirja kuvailee Jobsin kasvamista adoptioperheen vesasta lukioajan hippivuosien kautta ylistetyksi teknologiajohtajaksi, joka taisteli syöpää vastaan elämänsä loppuvuodet. Henkilönä Jobsista ei anneta mairittelevaa kuvaa: hän käyttäytyy monia henkilöitä kohtaan erittäin vihamielisesti. Kirjassa poltetaankin monia siltoja. Erityisen usein hän nälvi omia työntekijöitään. Samalla hän tosin sai heidät tekemään huolellisempaa työtä toteuttaessaan suurimpia visioitaan.

Kirjassa ei myöskään peitellä Jobsin luonteelle ominaista todellisuuden vääristämistilaa. Hän saattoi suorastaan valehdella saadakseen jonkin asian järjestymään haluamallaan tavalla. Usein Jobs myös otti täyden kunnian itselleen muiden tekemästä työstä, jota hän oli hetkeä aikaisemmin haukkunut "täysin paskaksi".

Vaikka kirja kertookin teknologiajohtajan elämästä, ei siinä paneuduta liikaa teknisiin yksityiskohtiin. Toki monien keskeisten laitteiden kuten Macintoshin ja iPodin syntyprosessit on kuvattu varsin yksityiskohtaisesti. Lisäksi mukavaa vaihtelua tuovat Pixar-animaatiostudiota koskevat muutamat osuudet.

Isaacson tehnyt valtavan työn haastatellessaan parin vuoden aikana satakunta Jobsin elämään liittynyttä henkilöä. Kirjassa myös lainataan runsaasti tietoja muista lähteistä kuten vanhoista videonauhoituksista, sanomalehtien artikkeleista ja nettikirjoituksista. Tapahtumat etenevät pääosin kronologisessa järjestyksessä. Aiheet on kuitenkin jaettu omiin lukuihinsa, joissa aikajanasta poiketaan. Kirjan tekstissä esiintyy myös hieman asioiden toistoa, mutta samalla luvut toimivat paremmin yksittäisinä kokonaisuuksina. Harva lukee tämän 600-sivuisen opuksen yhdellä kerralla.

Kaikkiaan kirja on erittäin kiehtova tarina amerikkalaisen unelman toteutumisesta ja samalla opas poikkeuksellisesta johtamistyylistä. Samalla se on mielenkiintoinen kurkistus kulissien taakse tietokonevallankumouksen tapahtumiin, joissa Jobsilla on kiistämättä suuri roolinsa.

Suosittelen.

Kirjoittaja on MTV3.fin urheilutoimittaja ja Mac-käyttäjä vuodesta 1989.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme