Mainos
Mainos

Wärtsilän vakoilujutun käräjöinti alkoi Vaasassa

Syyttäjä vaatii Wärtsilän Vaasan tehtaiden yritysvakoilusta epäillyille kahdelle miehelle rangaistusta törkeästä varkaudesta ja yritysvakoilusta. Jutun pääkäsittely alkoi Vaasan käräjäoikeudessa tänään. Yrityssalaisuuksien vuoksi juttu istutaan suljetuin ovin.

Vakoilusta ovat syytteessä vaasalainen yrittäjä ja Wärtsilän entinen vartija. Miesten uskotaan varastaneen Wärtsilältä erilaisia moottorien osia ainakin puolen miljoonan euron arvosta. Varkaudet tapahtuivat vuosina 1998-2001.

Syytettyjen epäillään lisäksi hankkineen haltuunsa moottorien valmistuksessa käytettyjä piirustuksia tai niiden jäljennöksiä. Vaasalaisyrittäjän hallusta takavarikoitiin yli tuhat piirustusta tai Wärtsilän tuotannolliseen toimintaan liittynyttä asiakirjaa. Vartija kuljetti piirustukset ja asiakirjat Wärtsilän toimitiloista yrittäjälle tai päästi yrittäjän yhtiön toimitiloihin vartiovuorojensa aikana.

Syyttäjän mukaan vaasalaisyrittäjä käytti tietoja hyväksi omassa liiketoiminnassaan asioidessaan ainakin 17 eri liikekumppanin kanssa. Liikekumppaneina oli suomalaisyritysten lisäksi yrityksiä mm. Italiasta, Saksasta, Ruotsista ja Virosta.

Syytetyt kiistivät syytteet

Syytetyt itse kiistivät käräjäoikeudessa syytteet lähes kokonaisuudessaan.

Poliisitutkinnan alkuvaiheessa vangittuna ollut yrittäjä kiisti kaikki häntä vastaan nostetut syytteet. Vartija myönsi syyllistyneensä vain varkauteen. Hän kertoi päästäneensä yrittäjän työpaikalleen muutamia kertoja, mutta itse varkautta hän luonnehti vähäiseksi. Vartijan mukaan hän toimitti yrittäjälle vain 30-40 moottorien piirustusta, kun syyttäjän mukaan niitä oli liki 1300. Varkauksista vartija kertoi saaneensa 10 000 markkaa eli noin 1500 euroa.

Asianomistajina jutussa olevat Wärtsilä Technology Oy ja Wärtsilä Finland Oy yhtyivät syyttäjän vaatimiin syytteisiin ja vaativat molemmille syytetyille rangaistusta lisäksi yrityssalaisuuden väärinkäytöstä. Lisäksi asianomistajat peräävät syytetyiltä korvauksia yhteensä noin 560 000 euron edestä.

Vaasan johtava kihlakunnansyyttäjä Mikko Jaatinen vaati yrittäjälle vähintään viiden vuoden liiketoimintakieltoa ja yli kahden vuoden vankeusrangaistusta. Vartijalle vaadittiin vähintään yhden ja puolen vuoden vankeusrangaistusta. Vaihtoehtoisina syytteinä yrittäjälle syyttäjä vaati hänelle rangaistusta mm. yllytyksestä törkeään varkauteen ja yllytyksestä yritysvakoiluun sekä yrityssalaisuuden väärinkäytöstä.

Asian käsittelyyn on varattu aikaa kuusi päivää ja päätös jutussa annettaneen myöhemmin kesällä. Asianomistajien vaatimuksesta juttu käsitellään suljetuin ovin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme