Mainos
Mainos

WWF tutkituttaa suomalaisperheen veren

Ympäristöjärjestö WWF tutkituttaa 12 eurooppalaisen perheen veren kemikaalipitoisuuden. Tempauksella halutaan nopeuttaa vaarallisten kemikaalien käytön kieltämistä EU:ssa.

Ympäristöjärjestö WWF:n veren kemikaalipitoisuuksisa kartoittavassa tutkimuksessa on mukana myös vapaaehtoinen suomalaisperhe. Viranomaisten vastustuksen vuoksi testejä ei voitu tehdä Suomessa.

Ingrid ja Maria Korpela, äiti ja tytär,antoivat eilen verinäytteen Brysselissä. Syksyllä selviää, millaisia kemikaaleja heidän veressään on.

- Jos jotain löytyy, toivon että kemikaalit saadaan näiden testauksien myötä kiellettyä, Maria Korpela sanoo.

Suomalaisperheen testaus on osa ympäristöjärjestö WWF:n kampanjaa, jossa tutkitaan 12 eri EU-maasta kotoisin olevan perheen veren kemikaalit.

- Mehän emme tiedä, mitä vaikutuksia kemikaaleilla on ympäristöön ja luontoon, eläimiin ja meihin ihmisiin. Mielestäni on tärkeää saada se selville, Ingrid Korpela kertoo.

Suomalaisperheen verinäyte otettiin Brysselissä, koska suomalaisviranomaiset pitävät testejä arveluttavina. Erityisesti viranomaisia huolettaa alaikäisten mukanaolo.

- Ihmiset eivät voi tietää etukäteen, millaisia huolia ja pelkoja tuleva tieto saa heissä aikaan, terveydenhuollon eettisen neuvottelukunnan pääsihteeri Ritva Halila sanoo.

- Tällä perheellä on sitten lääkäri käytettävissään, jota he voi konsultoida ja keskustella lääkärin kanssa, WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen sanoo.

Verikokeiden tavoitteena on saada EU:n valmisteilla olevasta kemikaaliasetuksesta mahdollisimman tiukka. Hyvä tarkoitus ei saa suomalaisviranomaisia suopeammaksi testeille.

- Hyvällä tarkoituksella ei voi tehdä mitä tahansa. Hyvää tarkoitusta voi ajaa myös keinoilla, joissa ei puututa ihmisen yksityisyyteen ja koskemattomuuteen, Halila sanoo.

- Se, että myrkkyjä löytyy meistä ihmisistä, vaikuttaa olevan tehokas tapa herättää päättäjien huomio ja kiinnostus, sanoo Luukkonen.

Verikokeiden tulokset julkistetaan lokakuussa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme