Mainos
Mainos

Ydinjätteen loppusijoitus selvitetään – ministeriö voi pakottaa yhteistyöhön

Työ- ja elinkeinoministeriö TEM asettaa työryhmän selvittämään ydinjätehuollon yhteistyötä.

Fennovoiman on annettava vuoteen 2016 mennessä TEM:ille selvitys siitä, minne se aikoo sijoittaa oman ydinjätteensä. Vaihtoehtoina ovat joko oma loppusijoituspaikka tai sopimus yhteistyöstä Olkiluotoon loppusijoitusluolaa louhivan Posivan kanssa.

Elinkeinoministeri Jyri Häkämies on tänään tavannut ydinvoimayhtiöiden edustajat Helsingissä. Kokouksessa käytiin läpi hallituksen näkemykset siitä, kuinka yhtiöiden tulisi edetä käytetyn ydinjätteen loppusijoituksen suunnittelussa.

Häkämiehen mukaan nyt on otettu ensimmäinen konkreettinen askel ydinjätteen loppusijoituksen yhteistyössä.

– Lakiin on myös kirjattu, että ministeriö voi määrätä jätehuoltovelvolliset hoitamaan jätehuoltotoimenpiteitä yhteisesti, jos siten voidaan lisätä turvallisuutta, pienentää merkittävästi kustannuksia tai jos muut painavat syyt sitä vaativat. Näitä voivat olla ympäristö­vaikutusten pienentäminen tai yhteiskunnan kokonaisetu, sanoi Häkämies.

Loppusijoitusvaihtoehtojen vertailussa tutkitaan, voidaanko turvallisuutta lisätä ydinvoimayhtiöiden yhteistyöllä ja onko nyt suunnitteilla olevien tilojen laajentaminen yhtä turvallinen vaihtoehto kuin kahden erillisen loppusijoitustilan perustaminen.

Työryhmä pohtii loppusijoituspaikkoja myös talouden ja ympäristövaikutusten näkökulmista. Se raportoi ministeriölle työnsä tuloksista vuoden 2012 loppuun mennessä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme