Mainos
Mainos

Ydinkriisin puinti kalventaa arvoväittelyn vaalikeskustelussa

Japanin ydinkatastrofi on vyörymässä kotimaiseen vaalikeskusteluun. Emeritusprofessori Juha Sepon mielestä onnettomuus koettelee niin vahvasti olemassaolon perusteita, että sen rinnalla kalpenevat monet vähemmän tärkeät keskustelunaiheet. Varjoon jää väistämättä muun muassa debatti mies- ja naisparien avioliitosta.

Kristillisdemokraatit on odottanut kevään eduskuntavaaleista arvovaaleja, joissa suomalaiset pääsisivät ottamaan kantaa arkielämän moraalikysymyksiin, kuten sukupuolineutraaliin avioliittoon.

Japanin ydinkatastrofi näyttäisi kuitenkin muuttavan tilannetta. Eduskuntavaaleissa ei Sepon mielestä yksinkertaisesti pärjää puhumalla pelkistä kotimaisista arvokysymyksistä.

- Myös arvokonservatiivien on pakko puhua energiapolitiikasta ja ydinonnettomuudesta. Ne ovat ihmisarvoa ja olemassaoloa uhkaavia kysymyksiä, kirkkohistorian professori Seppo sanoo.

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Peter Östman uskoo hänkin, että ydinkriisi nousee isoksi teemaksi vaalitaistossa. Ydinvoima on hänen mukaansa myös arvokysymys.

- Ihmiskunta maksaa nyt hinnan itsekkyydestä ja ahneudesta. Siltä pohjalta on syytä pohtia myös Suomen tulevaa energiastrategiaa, Östman sanoo.

Avioliittokeskustelulla 10 000 ääntä?

Kristillisdemokraatit toivoo silti, että myös kotimainen arvokeskustelu poikii ääniä. Puolue odottaa ainakin 10 000:ta lisä-ääntä vanhoillislestadiolaisilta, koska on ottanut kielteisen kannan sukupuolineutraaliin avioliittoon. Lestadiolaiset ovat tutkijan mukaan perinteisesti äänestäneet erityisesti keskustaa, mutta myös kokoomusta.

Emeritusprofessori Seppo suhtautuu epäilevästi kristillisdemokraattien toiveeseen. Lestadiolaiset erottavat hänen mukaansa uskonnon ja politiikan omiksi elämän osa-alueikseen eikä uskonnollisella taustalla välttämättä ole merkittävää sijaa yhteisten asioiden päättämisessä.

- Lestadiolaisten suunnalta on aika turha odottaa suuria repeämiä. Kyllä he keskustaa äänestävät.

Kaikki on Sepon mukaan kuitenkin mahdollista, jos vastaan tulee tarpeeksi valovoimainen ehdokas.

Kristillisdemokraatit odottavat menestystä muun muassa vanhoillislestadiolaistaustaiselta Vesa Aitto-ojalta, joka hyppäsi puolueen listalle kokoomuksesta. Hän sai viime eduskuntavaaleissa Oulun vaalipiirissä noin 1 600 ääntä.

Moraalilinja herättänyt arvostelua

Kristillisdemokraattien puheenjohtajaa Päivi Räsästä on moitittu siitä, että hän on ohjannut kristillisdemokraatteja liikaa moraalinvartijapuolueeksi.

Muun muassa kansanedustaja Kari Kärkkäinen ja entinen puheenjohtaja Bjarne Kallis ovat arvostelleet puoluettaan keskittymisestä sukupuolineutraalin avioliiton kaltaisiin kysymyksiin. Miehet luopuivat ehdokkuudestaan puolueen nostattaman moraalikeskustelun jälkeen.

Kärkkäinen ja Kallis ovat olleet puolueensa ääniharavia. Kärkkäinen keräsi viime eduskuntavaaleissa Pohjois-Savon vaalipiiristä vajaat 6 000 ääntä ja Kallis Vaasan vaalipiiristä vajaat 8 000 ääntä.

Räsäsen puhetapa näyttäisi muuttuneen viimeaikaisissa esiintymisissä, Seppo arvioi. Esimerkiksi Yleisradion viimeviikkoisessa vaalipaneelissa puoluejohtaja esiintyi pitkälti yleispoliitikkona.

- Räsänen yrittää selvästi vahvistaa puolueen profiilia yleispuolueena. Se on tarpeellista senkin takia, että perussuomalaiset syö myös heidän kannatustaan, Seppo sanoo.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme