Mainos
Mainos

Ydinväittelijä kehitti nopean määritysmenetelmän

Fil. kand. Riitta Pilviö on kehittänyt radiokemian alan väitöstyössään yksinkertaisen ja nopean menetelmän, jolla voidaan määrittää toriumia, uraania, plutoniumia, amerikiumia ja curiumia ympäristönäytteistä.

Nopeat määritysmenetelmät ovat tarpeellisia mm. ydinturmatilanteissa, kun suuria määriä näytteitä on analysoitava nopeasti ja luotettavasti. Helsingin yliopistossa lauantaina tarkastetussa väitöskirjassa kehitetty menetelmä perustuu ns. ekstraktiokromatografiaan. Työssä tutkittiin myös plutoniumin, amerikiumin ja curiumin käyttäytymistä Päijänteellä Tshernobylin ydinturman jälkeen vuosina 1986-89 sekä plutoniumin kemiallisia muotoja vesiympäristössä. Suurin osa näistä radionuklideista kulkeutui pohjakerrostumiin kolmen kuukauden kuluessa onnettomuudesta.

Saatuja tuloksia voidaan hyödyntää ydinjätteiden loppusijoituksen turvallisuusanalyyseissä. Vastaväittäjänä väitöstilaisuudessa oli prof. Rolf Mattson ja kustoksena prof. Timo Jaakkola.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme