Mainos
Mainos

Yhä harvempi palkansaaja kuuluu ammattiliittoon

Palkansaajien kuuluminen ammattiliittoihin on vähentynyt. Viisi vuotta sitten liittoihin kuului lähes kahdeksan kymmenestä, tänä vuonna hieman yli seitsemän kymmenestä.

MTV3:n 45 minuuttia-ohjelma kertoi vuosi sitten yhä harvempien palkansaajien kuuluvan ammattiliittoihin. Ay-liike on taistellut kehitystä vastaan räväköillä mainoskampanjoilla ja jalkautumalla työpaikoilla. Tämän vuoden tilastot kuitenkin kertovat, että suuntaus jatkuu. Eniten järjestäytymisaste on pudonnut alle 24-vuotiailla, kertovat Tilastokeskuksen luvut.

Eija Kortesluoma hoitaa työnsä lisäksi myös ammattijärjestö Tehyn jäsensihteerin tehtäviä. Tehy palkitsee uusien jäsenien värvääjiä esinepalkinnoilla ja matkalahjakortilla.

Helsingin Meilahdessa ay-into palaa kuitenkin säästöliekillä - syynä on katkeruus palkkaratkaisuihin.
- Jäsenistö on vähän hermostunut ja pettynyt ja siksi olemme pitäneet matalaa linjaa, Kortesluoma kertoo.

Tehyn mukaan jäsenmäärä on viime vuodet pysynyt ennallaan. Kaikkien alojen järjestäytymisaste sen sijaan laskee koko ajan. Tilastokeskuksen mukaan viisi vuotta sitten liittoihin kuului kahdeksan kymmenestä palkansaajasta. Nyt enää seitsemän kymmenestä.

Suomen opettajaksi opiskelevien liitto yrittää herätellä ohikulkijoita ajattelemaan opettajan työtä. Lähes kaikki opettajat kuuluvat Opetusalan ammattijärjestöön. Edunvalvonta ei ole ainoa liittoon kuulumisen syy.

- Tällä hetkellä saan tietoa siitä, mitä alalla tapahtuu, se on päällimmäinen syy, kertoo opiskelija Santeri Savonlahti Helsingin yliopistosta.

- Isäni on ollut toiminnassa mukana, joten OAJ:hin liittyminen oli itsestäänselvyys minulle, kertoo puolestaan opiskelija Heli Carlson.

Ammattiliitto on harvalle nuorelle itsestäänselvyys. Pari vuotta sitten yli 36 prosenttia nuorimmista palkansaajista maksoi liittojen jäsenmaksuja. Nyt järjestäytyneitä on hieman yli kolme kymmenestä - pudotusta lähes viisi prosenttiyksikköä.

- Tämä kehityssuunta huolestuttaa, mutta jos liitot tekevät töitä nuorten keskuudessa ja oppilaitoksissa, pystymme tämän korkean järjestäytymisasteen Suomessa säilyttämään, arvioi johtaja Matti Hynynen STTK:sta.

Vanhimmat ikäluokat kuitenkin kuuluvat liittoihin entiseen tapaan. Järjestäytymisaste on pudonnut vuodessa vain prosenttiyksikön.

Tietotekniikan palvelualalla työskentelee kolmisenkymmentätuhatta it-ammattilaista. Erityisalojen toimihenkilöliitto Erto on palkannut viisi alueasiamiestä heidän tavoittamiseensa.

- Poikkeuksena moniin muihin liittoihin on meidän jäsenmäärämme kasvanut tuhansilla tämän vuoden aikana, kertoo Erton alueasiamies Jaana Leppäkorpi.

Viime aikojen irtisanomiset ovat tuoneet tietotekniikan väkeä ammattiliittoihin. Koko tietoalalla järjestäytyneitä on silti vähemmistö - noin neljä kymmenestä.

Liittojen jäseniä on valunut Loimaalla toimivaan YTK-työttömyyskassaan. Kassalla on yli 220 000 asiakasta, kasvua on ollut noin 20 000 vuodessa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 08.10.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme