Mainos

Yhä useampi huono-osainen kuolee halpaan alkoholiin

Alkoholin hinnanlasku on lisännyt erityisesti huono-osaisten sairastumista ja kuolemia. Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan alkoholikuolleisuus on lisääntynyt muun muassa työttömillä ja vähän koulutetuilla, kun taas työssäkäyvillä se on pysynyt ennallaan.

Alkoholikuolleisuus kasvoi kahdessa vuodessa hinnanalennuksen jälkeen miehillä 16 prosenttia ja naisilla 31 prosenttia. Valtaosa lisäyksestä johtui kroonisista alkoholitaudeista, erityisesti maksasairauksista. Absoluuttisesti kuolleisuus kasvoi eniten 55-59-vuotiailla miehillä, naisista 50-54-vuotiailla. Työikäisillä alkoholikuolleisuuden kasvu kohdistui työttömiin ja varhaiseläkeläisiin sekä matalan sosioekonomisen aseman omaaviin.

Merkillepantavaa on, että työssäkäyvillä ja alle 35-vuotiailla alkoholikuolleisuus ei kasvanut. Kasvu päihtymykseen liittyvissä kuolemissa oli vähäistä verrattuna tautikuolemiin.

Niidenkin kohdalla väestöryhmittäiset erot olivat kuitenkin selvät: pitkäaikaistyöttömien päihtymykseen liittyvät kuolemat lisääntyivät, mutta työssäkäyvien kuolleisuus pysyi ennallaan.

Tulokset perustuvat American Journal of Epidemiology –lehdessä julkaistuun tutkimukseen, joka perustui 15 vuotta täyttäneiden suomalaisten työssäkäyntiin ja sosioekonomiseen asemaan liittyviä tietoja kuolemansyytietoja yhdistäviin aineistoihin. Tutkimuksen seuranta-aika käsitti vuodet 2001-2005.

Alkoholikuolemiin laskettiin mukaan alkoholisairauksien- ja myrkytysten lisäksi myös kuolemat, joissa alkoholi oli osallisena. Näitä ovat esimerkiksi humalassa tapahtuneet tapaturmaiset ja väkivaltaiset kuolemat sekä alkoholin käyttöön liittyvät sydänperäiset kuolemat.

Tutkimuksen valossa Suomessa vuonna 2004 tehty alkoholin hinnanalennus näyttäisi kohdistuvan niihin, joilla jo ennestään oli eniten alkoholiongelmia.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot