Mainos
Mainos

Yhä useampi isä jää vanhempainvapaalle

Isien jääminen vanhempainvapaalle lisääntyy hiljaisen tasaisesti. Viime vuonna reilut 12 prosenttia isistä piti äitiysloman jälkeistä vanhempainvapaata ja hoiti vauvaa kotona, kun edellisvuonna näin teki 10 prosenttia. Tänä vuonna koti-isien määrä näyttäisi olevan Kelan tilastojen perusteella jälleen kasvussa.

Suurin osa isistä ei käytä mahdollisuutta vanhempainvapaaseen. Kelan vuonna 2004 tekemän tutkimuksen mukaan tavallisimmin isät jättävät vanhempainvapaan pitämättä, koska pelkäävät perheen tulojen laskevan. Lisäksi monien miesten mielestä vanhempainpäiväraha on liian pieni.

Tutkimukseen osallistuneet isät kertoivat myös, että he pelkäävät vanhempainvapaan haittaavan työuraa. Lisäksi osa miehistä koki, että vanhempainvapaalle jääminen olisi ollut äidiltä pois.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan lapsiperheen tulot voivat kuitenkin jopa kasvaa, jos vanhemmat jakavat vanhempainvapaan keskenään.

Jos äiti menee töihin kuukaudeksi tai pariksi, hän saa vielä ansiotulovähennyksen eikä hänen veroprosenttinsa muutu. Kotona olevan isän veroprosentti laskee, kunhan isä jakaa vanhempainvapaan saman verotusvuoden aikana.

Isät sekoittavat käsitteet

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan isiä hämmentävät myös perhevapaisiin liittyvät käsitteet. Hoitovapaa, isyysvapaa ja vanhempainvapaa sekoittuvat herkästi arkikielessä.

Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälän (kesk.) mukaan isien heikko tietämys vaikuttaakin osaltaan isien innokkuuteen jäädä kotiin.

- Jos tietoa on vähän, isät eivät osallistu. Toisaalta taas osallistuvilla isillä tietoa on enemmän, Hyssälä sanoo.

Ministeri aikookin perustaa työryhmän, jonka tehtävänä on miettiä, miten perhevapaiden pitämistä ja niihin liittyviä käytäntöjä voidaan selkeyttää ja yksinkertaistaa.

Tämän lisäksi sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan parhaillaan muutosta, jonka mukaan isyysvapaa pitenisi kahdella viikolla. Hyssälän mukaan uudistus astuisi voimaan vuoden 2010 alussa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme