Mainos
Mainos

Yhä useampi rikoksen uhri tarvitsee tukea

Rikosuhripäivystykseen tuli viime vuonna jo lähes 11 000 yhteydenottoa. Useimmin tukea hakivat väkivaltarikosten uhrit. Alkavalla viikolla vietetään kansainvälistä rikosuhriviikkoa.

Yhä useampi suomalainen tarvitsee Rikosuhripäivystyksen apua. Päivystykseen tuli viime vuonna liki 11 000 yhteydenottoa. Yhteydenottojen määrä kasvoi edellisvuodesta yli 1400:lla.

Huomenna alkavalla viikolla vietetään kansainvälistä rikosuhriviikkoa.

Kuuden järjestön ja kirkon yhteinen Rikosuhripäivystys tarjoaa tukea ja neuvoja rikoksen uhreille, heidän läheisilleen ja uhrin asiassa todistaville. Auttaviin puhelimiin soitettiin viime vuonna lähes 6000 kertaa. Niistä noin puoleen ehdittiin vastaamaan. Henkilökohtaisia tukisuhteita oli 850.

- Palveluilla on koko ajan enemmän kysyntää. Kasvua olisi varmasti enemmänkin, jos meillä olisi resursseja päivystysaikojen laajentamiseen, toiminnanjohtaja Petra Kjällman sanoo.

Eniten Rikun tukea hakivat väkivaltarikosten uhrit. Heidän osuutensa tukisuhteessa olleista oli kolmannes. Useimmiten tuettava oli kokenut fyysistä väkivaltaa perhe- tai parisuhteessa.

Uhkailun, häirinnän tai henkisen väkivallan vuoksi apua haki joka viides. Muita suuria ryhmiä olivat pahoinpidellyt, ryöstön uhrit ja seksuaalista väkivaltaa kokeneet.

Alueittain tarkasteltuna tuen tarve oli suurin pääkaupunkiseudulla. Keskimääräistä enemmän Rikun oltiin yhteydessä myös Itä-Suomessa, jossa tukisuhteiden määrä kasvoi 45 prosenttia. Vähiten yhteydenottoja oli Oulun seudulla.

Todistajan tuesta kiitosta

Kjällman ei osaa aivan tarkkaan sanoa, mistä alueelliset vaihtelut Joensuun ja Oulun välillä johtuvat.

- Voi olla, että Oulussa tieto Rikun olemassaolosta ei mene kansalaisille asti. Itä-Suomessa asiakasmäärien kasvu selittyy pitkäjänteisellä tiedottamisella, useilla palvelupisteillä, viranomaisten ohjauksella sekä monimuotoisella verkostoyhteistyöllä, Kjällman sanoo.

Asiakkaista kolme neljästä oli naisia. Soittajien ikäjakaumasta ei ole tarkkaa tietoa, mutta Kjällman arvelee, että valtaosa heistä oli 30-60-vuotiaita.

Alaikäiset ja vanhukset eivät ole juurikaan ottaneet yhteyttä päivystäjiin. Alaikäisten tilanteeseen saattaa kuitenkin pian tulla muutos. Rikosuhripäivystys on mukana EU-rahoitteisessa Musas-projektissa, jonka tavoitteena on tuottaa koulutusmateriaalia rikoksen uhriksi joutuneen lapsen tunnistamisesta ja kohtaamisesta.

Vuosi sitten alkaneesta Todistajien tuki -kokeilusta on tullut myönteistä palautetta. Rovaniemen, Turun ja Turunseudun käräjäoikeuksissa pyörivästä kokeilusta on saatu rohkaisevaa palautetta asiakkailta ja oikeuslaitoksen henkilökunnalta. Todistajan tuki kertoo oikeudenistunnon kulusta ja auttaa todistajaa antamaan todistuksensa rauhallisin mielin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme