Mainos
Mainos

Yhä useampi rikosasia ratkeaa ilman istuntoa

Kirjallisen menettelyn soveltaminen edellyttää muun muassa, että syytetty tunnustaa teon ja kaikki asianomaiset antavat suostumuksensa asian käsittelyyn käräjäsalin ulkopuolella.

Uusi rikosasioiden kirjallinen menettely otetaan käyttöön käräjäoikeuksissa ensi kuun alussa. Oikeusministeriön mukaan menettely mahdollistaa monien lievien ja tavallisten rikosjuttujen ratkaisemisen ilman suullista pääkäsittelyä ja asianosaisten läsnäoloa. Tuomari ratkaisee asian ja langettaa tuomion kirjallisen aineiston perusteella.

Kirjallisen menettelyn soveltaminen edellyttää muun muassa, että syytetty tunnustaa teon ja kaikki asianomaiset antavat suostumuksensa asian käsittelyyn käräjäsalin ulkopuolella. Kirjallinen menettely ei tule kysymykseen, jos syytetty on ollut rikoksen tekohetkellä alle 18-vuotias.

Kirjallisessa menettelyssä voidaan tuomita enintään yhdeksän kuukauden vankeusrangaistus ja oheissakkoja. Tavallisimpia kirjalliseen menettelyyn päätyviä juttuja lienevät rattijuopumukset. Myös esimerkiksi varkauksia ja pahoinpitelyjä voidaan käsitellä kirjallisessa menettelyssä, jos muut ehdot täyttyvät.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot