Mainos
Mainos

Yhä useampi suomalainen kärsii nettiriippuvuudesta

Internetin käytön yleistyminen on lisännyt huolestuttavasti myös nettiriippuvaisten määrää Suomessa.

Erilaisista nettiaddiktioista kärsii Suomessa karkeiden arvioiden mukaan kaksi prosenttia väestöstä eli noin 100 000 ihmistä. Riippuvuus voi syntyä netissä esimerkiksi pelaamiseen tai online-seksiin. Myös esimerkiksi chattiriippuvuus sekä pakonomainen sähköpostin tarkastelu ovat nykyään tyypillisimpiä nettiriippuvuuden muotoja.

Tiedotuspäällikkö Teuvo Peltoniemi A-klinikkasäätiöstä kertoo, että nettiriippuvuus on lähinnä nuorten miesten ongelma.

- Riippuvuutta löytyy nykyään tosin myös muistakin ryhmistä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa tehdyissä tutkimuksissa on havaittu, että ongelma on melko yleinen esimerkiksi eläkeläisten ja kotirouvien keskuudessa. Nettiriippuvuus näyttääkin olevan aika yleistä sellaisten henkilöiden kohdalla, joilla on paljon vapaa-aikaa, pohtii Peltoniemi.

Omasta internetin käytöstä on syytä huolestua, jos se aiheuttaa syyllisyyttä tai vie oleellisesti aikaa arjen muilta asioilta.

- Jos huomaa, että esimerkiksi ystävien kanssa tapaamiset peruuntuvat oman netinkäytön vuoksi, on syytä pysähtyä miettimään ajankäyttöään. Huolestua kannatta myös silloin, jos esimerkiksi arjen perusasiat kuten syöminen ja nukkuminen muuttuvat liiallisen nettisurffailun vuoksi toissijaisiksi, Peltoniemi kertoo.

A-klinikkasäätiön nettisivuille on perustettu Päihdelinkki-keskustelufoorumi, missä nettiaddiktioista voi keskustella anonyymisti.

- Avun tarjoaminen nettiriippuvaisille internetissä on toki aika paradoksaalista, mutta tämän joukon tavoittaa parhaiten internetistä, toteaa Peltoniemi.

A-klinikan nettisivuilta löytyy myös asiantuntijatietoa nettiriippuvuudesta ja sen hoidosta sekä nettiriippuvuustesti.

- Yllätyimme erityisesti nettiriippuvuustestin suosiosta, parhaimmillaan sitä on käyttänyt jopa 10 000 käyttäjää kuukaudessa, Peltoniemi kertoo.

Apua nettiriippuvuuteen saa mm. nuorisoasemilta ja A-klinikoilta. Hoidossa tavoitteena ei ole netin käytön lopettaminen, vaan käytön rajoittaminen järkevään mittaan. Hyväksi keinoksi on Peltoniemen mukaan on havaittu muun muassa se, että asettaa tarkat kellonajat omalle netinkäytölleen.

- Kohtuukäyttöön pyrkivät voivat seurata internetin käyttöään esimerkiksi netinkäyttöpäiväkirjalla, kertoo Peltoniemi.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 17.02.2006)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme